Btw zonnepanelen 2024 - 2025
De regeling rond de btw op zonnepanelen is soms onderhevig aan veranderingen, zowel in Nederland als België. Zie jij tussen de bomen het bos niet meer? In dit artikel ontwarren we het kluwen rond de zonnepanelen btw en ontdek je hoe de vork op dit moment in de steel zit.
Ga snel naar:
Btw zonnepanelen in Nederland
Btw zonnepanelen in België
Vergelijk vrijblijvend offertes
Btw zonnepanelen: wat is de huidige situatie?
Laat je dit jaar zonnepanelen plaatsen? Dan is de btw-regeling zeker een factor om rekening mee te houden. Hoe zit het op dit moment met het btw-tarief op zonnepanelen in Nederland en België? Een kort overzicht van de huidige situatie:
- Btw op zonnepanelen in Nederland: sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0% in Nederland. Kortom, de btw terugvragen op je zonnepanelen is nu niet meer nodig. Die kleine ondernemersregeling (KOR) bij de Belastingdienst valt dus weg voor de meeste particulieren en ondernemers. Lees verder meer over de btw op zonnepanelen in Nederland.
- Btw op zonnepanelen in België: sinds 1 januari 2024 is het btw-tarief voor zonnepanelen in België terug naar 21% gestegen als je woning nog geen 10 jaar oud is. Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt dus enkel nog bij woningen ouder dan 10 jaar. Lees verder meer over de btw op zonnepanelen in België.
Benieuwd naar een totaalprijs voor jouw zonnepanelen-installatie? Kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs voor advies en prijzen op maat via onze offerteservice.
Btw zonnepanelen in Nederland
Vroeger was het systeem van de btw teruggave voor zonnepanelen van kracht in Nederland. Sinds 1 januari 2023 is daar echter verandering in gekomen. Nu geldt een btw-tarief van 0% op zonnepanelen-installaties op woningen of bijgebouwen van woningen. Daardoor is de belastingteruggave voor zonnepanelen niet meer nodig. Een korte vergelijking tussen de vorige en de huidige situatie:
VROEGER: 21% btw op zonnepanelen + btw teruggave
Vroeger betaalde je 21% btw voor zonnepanelen, zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten. Die btw op zonnepanelen kon je wel terugvragen bij de Belastingdienst via de kleine ondernemersregeling (KOR). De overheid beschouwde particulieren met zonnepanelen namelijk als kleine ondernemers. Die btw teruggave voor zonnepanelen gebeurde in 3 stappen:
- Je meldde je aan als ondernemer bij de Belastingdienst.
- Je kreeg een ontvangstbevestiging van de Belastingdienst.
- Je diende je btw-aangifte in om de btw terug te vorderen.
NU: 0% btw op zonnepanelen
Hoeveel btw op zonnepanelen betaal je sinds 1 januari 2023? Dat is heel simpel, namelijk 0%. Dat scheelt veel administratieve rompslomp, zowel voor jezelf als de Belastingdienst. De btw op zonnepanelen terugvragen is namelijk niet meer nodig. Door die laagdrempeligheid wil de Nederlandse overheid ook meer mensen stimuleren om zonnepanelen te laten plaatsen.
BELANGRIJK: het btw-tarief van 0% geldt voor zonnepanelen op (vakantie)woningen en bijgebouwen van woningen (garage, schuur, tuin, …). Wil je meer info? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt.
-
-
Wanneer moet ik me wel nog aanmelden als btw-ondernemer?Als particulier moet je je in de meeste gevallen niet meer aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer. Daarop bestaan 2 uitzonderingen: namelijk als je opwekvermogen meer dan 10.000 Wp is en als je jaaromzet met je zonnepanelen meer is dan € 1.800. Doorgaans is dat bij particulieren echter niet het geval en moet je het document ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ dus niet meer invullen. -
Is in sommige gevallen nog het btw-tarief van 21% op zonnepanelen van kracht?Ja, bij ‘geïntegreerde zonnepanelen’ geldt bv. wel nog het btw-tarief van 21%. Dat zijn zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking bij een nieuwbouwwoning. Die btw voor geïntegreerde zonnepanelen kan je dan gedeeltelijk terugvragen, zolang de btw voor de zonnepanelen apart vermeld staat op de factuur. -
Wat als ik in 2022 nog zonnepanelen heb gekocht?In dat geval betaal je ook nog 21% btw. Ook die btw kan je zoals vroeger terugvragen bij de Belastingdienst. Concreet is het dus de factuurdatum die het btw-tarief bepaalt. Kocht je dus je panelen in 2022, maar gebeurt de plaatsing in 2023? Dan betaal je wel nog die 21% btw op je installatie. -
Geldt het nieuwe btw-tarief ook voor een Vereniging van Eigenaren?Ja. Koop je dus als Vereniging van Eigenaren zonnepanelen voor een appartementencomplex? Dan betaal je daar ook 0% btw op. Hetzelfde geldt bovendien voor ondernemers met een bedrijf aan huis, op voorwaarde dat je de panelen ook voor privé-doeleinden gebruikt.
-
Btw zonnepanelen in België
De btw op zonnepanelen in België hangt vooral af van de leeftijd van de woning. Wanneer geniet je nu van het verlaagde btw-tarief van 6%? Een kort overzicht:
Sinds 01/01/2024: 6% btw op zonnepanelen bij woningen ouder dan 10 jaar
Wil je in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6% op zonnepanelen? Dan moet je woning ouder zijn dan 10 jaar. Bovendien mag je ze uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruiken. Dat verlaagde tarief geldt bovendien voor zowel de arbeids- als de materiaalkosten.
BELANGRIJK: om in aanmerking te komen voor dat btw-tarief van 6% mag je de zonnepanelen niet zelf plaatsen. Je moet de plaatsing overlaten aan een erkende zonnepanelen-installateur.
Van 1/04/2022 tot 31/12/2023: 6% btw op zonnepanelen bij alle woningen
Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 betaalde je slechts 6% btw op zonnepanelen bij alle woningen in België. Dus ook bij woningen die jonger zijn dan 10 jaar. Met deze maatregel wou de overheid mensen stimuleren om te investeren in hernieuwbare energie. De maatregel is sinds 1 januari 2024 niet meer geldig, wat betekent dat je bij woningen jonger dan 10 jaar opnieuw 21% btw betaalt voor je zonnepanelen
Waarom zijn zonnepanelen rendabeler dan ooit?
Uiteraard is het fijn om een verlaagd btw-tarief te betalen op je zonnepanelen. Maar zelfs met btw op zonnepanelen blijft zo’n installatie meer dan ooit een rendabele investering. Je profiteert namelijk ten volle van de volgende voordelen:
- Snelle terugverdientijd: door de hogere stroomkosten verdien je je zonnepanelen sneller terug dan ooit. In sommige gevallen gaat het om een terugverdientijd van slechts 2,5 à 4 jaar. Daarna maak je dus pure winst met je zonnepanelen-installatie.
- Stijgende kwaliteit: fabrikanten van zonnepanelen blijven investeren in de kwaliteit van hun producten. Daardoor gaan de panelen ook steeds langer mee. Hoogwaardige glas-glas zonnepanelen hebben bv. een levensduur van maar liefst 40 à 50 jaar.
- Goed voor het milieu: hoe meer we samen groene stroom opwekken, hoe minder grijze netstroom nodig is. Dat is elektriciteit die is opgewekt met fossiele brandstoffen (bv. gascentrales). Zo verlagen we onze CO2-uitstoot en helpen we het milieu een flink handje.
- Subsidies & financiële voordelen: naast het btw-tarief zijn er nog zonnepanelen subsidies en financiële voordelen waarop je aanspraak maakt. Denk bv. aan de Energiebespaarlening in Nederland of de MijnVerbouwLening in België. Een installateur vertelt je er graag meer over.
- Waardevermeerdering voor je woning: zonnepanelen op je dak verhogen duidelijk de waarde van je woning. Dat is een extra troef als je later je woning zou verkopen.
Interesse in zonnepanelen voor jouw woning? Vraag dan zeker advies en prijzen op maat aan bij meerdere installateurs via het onderstaande offerteformulier: