Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

SDE++ 2024 opent op 10 september

Vanaf 10 september kan je de SDE++ voor 2024 aanvragen. Het gaat om een budget van € 11,5 miljard, dat is ruim € 3,5 miljard meer dan vorig jaar. Met deze subsidie kunnen bedrijven en non-profit organisaties verduurzamen door hernieuwbare energie te gebruiken of hun CO2-uitstoot te verminderen. Lees hier alles over de SDE++ 2024 en wat je moet weten als je zonnepanelen voor je bedrijf wil!

Lees snel verder:
Hoe SDE++ aanvragen voor zonnepanelen?
Hoe kom je in aanmerking voor de SDE++?
Zijn zonnepanelen via de SDE++ een goed idee?

 

 

Wat houdt de SDE++ precies in?

Het gaat om een exploitatiesubsidie voor bedrijven en non-profit organisaties om C02-verlagende maatregelen door te voeren. Denk aan duurzame verwarming, waterkrachtinstallaties, … En dus ook zonnepanelen! Gedurende 15 jaar krijg je voor zonnepanelen een vast bedrag per kWh aan groene stroom die je produceert en teruglevert.

zonnepanelen SDE 2024

 

Hoe SDE++ aanvragen voor zonnepanelen?

Heb je besloten om zonnepanelen te financieren met de SDE++? Dien dan jouw aanvraag in tussen 10 september 09:00 en 10 oktober 17:00. Dit kan je doen via het online platform van de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland).

BELANGRIJK: de openstelling van de SDE++ verloopt in fasen, op basis van de subsidie-intensiteit. Op de website van de RVO staat een rekentool waarmee je kan bepalen in welke fase jij je subsidie aanvraagt. Hieronder een kort overzicht:

Maximale subsidie-intensiteitOpenstelling
€ 75 per ton CO210 september 09:00 tot 16 september 17:00
€ 150 per ton CO216 september 17:00 tot 23 september 17:00
€ 225 per ton CO2
23 september 17:00 tot 30 september 17:00
€ 300 per ton CO230 september 17:00 tot 7 oktober 17:00
€ 400 per ton CO27 oktober 17:00 tot 10 oktober 17:00

 

Hoe kom je in aanmerking voor de SDE++?

Wat zijn de specifieke voorwaarden als je de SDE++ wil aanvragen voor zonnepanelen? Dit heb je nodig:

  • Een haalbaarheidsstudie als je voor een installatie kiest met een vermogen van meer dan 1 MWp
  • Een transportindicatie bij de keuze voor zonnepanelen
  • Een realisatietermijn binnen 1,5 jaar voor installaties onder 1 MWp of 3 jaar voor grotere installaties
  • Een grootgebruikersaansluiting van meer dan 3 x 80 A en een piekvermogen van minstens 15 kWp
  • Een netaansluiting waarmee je max. 50% van het piekvermogen teruglevert

 

Zijn zonnepanelen via de SDE++ een goed idee?

Zonnepanelen financieren via de SDE++ blijft ook in 2024 een interessante keuze, maar er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden. Hieronder zetten we de voornaamste aandachtspunten op een rij:

  • Vergoeding zonnepanelen: de subsidie vervalt voor stroom die je zelf gebruikt en het gaat dus enkel om wat je teruglevert. Ook krijg je minder subsidie als je door terugleveren grote winsten boekt. De subsidie is ingestoken om kosten te dekken en grote investeringen voor verduurzaming mogelijk te maken. Dit betekent dat je zonnepanelen prima kan financieren met de SDE++, maar het geen verdienmodel is.
  • Wel of niet zonvolgend: voor zonvolgende systemen hoef je geen rekening te houden met de terugleverregel van maximaal 50% van het piekvermogen. Zulke systemen maken beter gebruik van de beschikbare netcapaciteit. Ook kosten deze panelen simpelweg meer.
  • Lichtgewicht panelen als aparte categorie: sommige daken zijn nog niet geschikt voor zonnepanelen en vereisen een grotere investering. In zo’n scenario heb je recht op een hoger basisbedrag, bijvoorbeeld om de dakconstructie te versterken, een speciale draagconstructie voor de installatie te plaatsen of om lichtgewicht zonnepanelen aan te schaffen.

In contact komen met geschikte zonnepanelen-installateurs? Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via de offertedienst van Solvari!