Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op carport: prijzen, tips, ...

Je kan ook zonnepanelen op je carport laten plaatsen. Wanneer is het een goede oplossing en welke opties zijn er voor je carport? In dit artikel bespreken we de gemiddelde kostprijs, de aandachtspunten voor de plaatsing en de alternatieven voor een carport met zonnepanelen.

Ga snel naar:
Welke belangrijke aandachtspunten?
Soorten carports met zonnepanelen
Zonnepanelen op carport: prijs
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer zonnepanelen op mijn carport leggen?

Het dak van je woning is de meest logische plaats om zonnepanelen op te plaatsen. Toch zijn er nog mogelijkheden, waaronder je carport. Zonnepanelen op jouw carport zijn een goed idee in de volgende situaties:

  1. Het dak van je woning is ongeschikt: er zijn heel wat redenen waarom je dak ongeschikt kan zijn. Je hebt een gebogen dak, asbesthoudende dakbedekking, een te zwakke dakconstructie, je dak is gericht naar het noorden of er is te veel schaduw op je dak. In die gevallen kan je andere locaties overwegen voor je zonnepanelen, bv. je carport.
  2. Je wil meer zonne-energie opwekken: is je energieverbruik in de loop der jaren gestegen? En dekken de zonnepanelen op je dak dat verbruik niet meer? Dan is het slim om zonnepanelen bij te plaatsen. Dat kan eventueel ook op je woningdak. Maar als je daar onvoldoende plaats hebt, is je carport een goed alternatief.

Op zoek naar een betrouwbare installateur om zonnepanelen op je carport te plaatsen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs actief in jouw regio. Start je gratis aanvraag hier.

zonnepanelen op carport

 

Welke belangrijke aandachtspunten?

Er zijn enkele dingen om over na te denken voor je zonnepanelen op je carport laat plaatsen. Een erkende installateur houdt onder meer rekening met deze aandachtspunten:

  • Oriëntatie carport: allereerst moet je kijken naar de positie van de zon ten opzichte van je carport. Voor een optimale opbrengst moeten de panelen namelijk zo zuidelijk mogelijk gericht zijn. Daarnaast staat je carport waarschijnlijk in de buurt van je huis of dat van de buren. Daarom maakt een installateur ook een grondige schaduwanalyse. Als er te veel schaduw op je carport valt, kies je best een andere locatie.
  • Stevigheid carport: gaat het om een oudere carport? Of is de constructie niet gemaakt uit de meest stevige materialen? Dan is zonnepanelen plaatsen allicht niet mogelijk. Recentere carports zijn dan weer meer dan stevig genoeg om zonnepanelen te kunnen dragen. Je installateur zal sowieso de draagkracht van je carport checken.
  • Carport dak: gebogen carport daken verhinderen de plaatsing van zonnepanelen. Hiernaast kan je bij een hellend of plat dak ook niet de volledige oppervlakte gebruiken. Je moet altijd een afstand van ± 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand behouden. Op de randen pakken je panelen veel meer wind op en loop je het risico op stormschade.
  • Elektrische installatie: is er nog genoeg plaats in je zekeringkast of niet? Een erkende installateur kijkt ook grondig naar jouw elektrische installatie. Allicht is er namelijk een aparte stroomkring nodig voor de zonnepanelen op je carport. Als het om een groter aantal panelen gaat, bestaat de kans dat je ook een nieuwe, aparte omvormer nodig hebt.

 

Soorten carports met zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen op je carport te plaatsen? Dan heb je 2 grote mogelijkheden: de panelen op je huidige carport laten leggen of investeren in een nieuwe carport met ingebouwde zonnepanelen (een zonnecarport). Een woordje uitleg!

 

OPTIE 1: zonnepanelen op bestaande carport

Dit is de meest populaire keuze uiteraard. Je kan je oude carport ombouwen (als die stevig genoeg is) of net een nieuwe carport plaatsen waar je meteen zonnepanelen op laat leggen. Bij bestaande carports analyseert een erkende installateur hoeveel panelen hij kan leggen, welk vermogen die moeten hebben, … Dat legplan is cruciaal voor een optimaal rendement met de zonnepanelen op je carport.

 

OPTIE 2: zonnecarport (ingebouwde zonnepanelen)

De carports met ingebouwde zonnepanelen zijn vaak uit aluminium gemaakt. Maar andere materialen zoals hout zijn ook beschikbaar. Let op: zonnecarports zijn nog een vrij nieuwe evolutie. Dus niet elke installateur zal je deze optie kunnen geven.

 

carport met zonnepanelen

 

Zonnepanelen op carport: prijs

De prijzen voor zonnepanelen op je carport zijn eigenlijk hetzelfde als voor zonnepanelen op je woningdak. De kosten hangen vooral af van het aantal panelen, het totale vermogen, … De richtprijzen op een rij:

Gemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp) Gemiddelde jaarlijkse opbrengst Gemiddelde prijs
(excl. btw, omvormer & installatie)
2.500 kWh72.380 kWh € 3.500
3.500 kWh103.400 kWh€ 5.000
5.000 kWh155.100 kWh € 8.000

Wil je een prijs op maat voor de zonnepanelen op jouw carport? Dan is de eerste stap om offertes op te vragen bij erkende zonnepanelen installateurs. Je kan deze offertes dan vergelijken en het aanbod met de beste prijs-kwaliteitsverhouding kiezen. Ontvang nu vrijblijvend meerdere offertes!

 

Alternatieven voor carport met zonnepanelen

Is een carport met zonnepanelen geen optie of wil je toch nog eens de alternatieven bekijken? Naast je woningdak zijn er nog andere plaatsen rond je woning waar je zonnepanelen kan leggen:

  • Terrasoverkapping met zonnepanelen: als je een vaste terrasoverkapping hebt, is het vaak ook mogelijk om daarop zonnepanelen te leggen. Net als bij een carport moet het wel gaan om een stevige constructie met een zuidelijk gericht dak.
  • Zonnepanelen op je tuinhuis: deze oplossing is ook gelijkaardig aan de zonnepanelen op je carport zetten. Let op: je tuinhuis staat wel best niet te ver van je woning. De kabels van de zonnepanelen tot de omvormer zijn best niet langer dan 15 à 20 meter om het energieverlies te beperken.
  • Zonnepanelen in je tuin: het is niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar een erg goede investering. De panelen hebben wel in de meeste gevallen een fundering nodig. Je kan ze niet zomaar op je gras zetten. Dit zorgt ervoor dat de installatiekosten ook hoger zijn dan bij andere alternatieven.

Wil jij (extra) zonnepanelen plaatsen? Een erkende installateur analyseert jouw situatie en stelt dan de meest aangewezen locatie voor. Voor gratis advies op maat kan je terecht bij meerdere installateurs via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs