Zonnepanelen vermogen
Investeer je in zonnepanelen? Dan profiteer je van een lagere energierekening en ben je milieuvriendelijk bezig. Maar welke zonnepanelen kies je het best en hoe verdien je je investering zo snel mogelijk terug? Het vermogen van je zonnepanelen is hierbij van groot belang. Welk zonnepanelen vermogen heb jij nodig? Hoe bereken je die vereiste capaciteit en met welke aandachtspunten hou je rekening? Je ontdekt het hier!
Ga snel naar:
Mogelijke vermogens zonnepanelen
Hoe vermogen zonnepanelen berekenen?
Belangrijke aandachtspunten
FAQ vermogen zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan
Wat bedoelen we met ‘zonnepanelen vermogen’?
Het vermogen van zonnepanelen is uitgedrukt in Wattpiek (Wp). We maken een onderscheid tussen het vermogen per paneel en het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie:
- Vermogen per zonnepaneel: elk paneel heeft een bepaald piekvermogen (350 Wp, 360 Wp, 400 Wp, …). Dat vermogen geeft aan hoeveel stroom (in kWh) een paneel opwekt in ideale omstandigheden. Door bewolking, lage zon, … leveren panelen echter elektriciteit aan ongeveer 85% van dat piekvermogen. Kort gezegd: 1 Wp aan vermogen levert jaarlijks ongeveer 0,85 kWh aan stroom op.
- Totale vermogen van de installatie: vermenigvuldig je het aantal panelen op je dak met het piekvermogen per paneel? Dan kom je uit op het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie. Die totale capaciteit moet goed afgestemd zijn op je jaarlijkse stroomverbruik.
Welk zonnepanelen vermogen heb ik nodig? Een erkende installateur berekent eenvoudig en snel het optimale vermogen van je zonnepanelen-installatie (in Wp) op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies op maat via onze gratis offerteservice.
Mogelijke vermogens van zonnepanelen
Het is essentieel dat het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie op maat is van jouw situatie (jaarlijkse stroomverbruik, dakoriëntatie, …). Daarvoor kan je zowel panelen met een laag als een hoog piekvermogen in Wattpiek gebruiken. Wat zijn nu de voor- en nadelen van beide opties? Een kort overzicht:
OPTIE 1: zonnepanelen met een lager vermogen (250 Wp, 275 Wp, …)
- Lagere inkoopprijs: zonnepanelen met lagere piekvermogens zijn goedkoper en dus een goede optie als je een beperkt budget hebt.
- Kleinere afmetingen: aangezien panelen met een laag vermogen relatief klein zijn, kan je er meer kwijt op je dak. Dat is ook nodig om het totale vereiste vermogen van je zonnepanelen-installatie te bereiken.
- Veel keuzevrijheid: zonnepanelen met een laag vermogen zijn er in veel verschillende merken, kleuren, afmetingen, … Kies je voor een lager vermogen per paneel? Dan stem je het totale vermogen van je installatie ook gemakkelijker af op jouw jaarlijkse energieverbruik.
- Meer zonnepanelen nodig: je hebt meer panelen met een laag vermogen nodig om je jaarlijkse stroomverbruik groen op te wekken. Bij een hoog vermogen heb je minder panelen op je dak nodig. Dat kan handig zijn als je een kleiner dak hebt.
- Mogelijk verouderde technologie: tegenwoordig zijn panelen van 400 Wp de standaard. Kies je voor panelen met een nog lager vermogen? Dan geniet je niet van de laatste technologieën op de zonnepanelen-markt. Dat kan een impact hebben op de levensduur, opbrengst, …
OPTIE 2: zonnepanelen met een hoger vermogen (450 Wp, 500 Wp, …)
- Minder zonnepanelen nodig: kies je voor zonnepanelen met een hoog piekvermogen? Dan heb je minder panelen op je dak nodig om het vereiste totale vermogen van je installatie te bereiken.
- Moderne technologie: panelen met een hoog vermogen zijn relatief nieuw en dus gebaseerd op moderne technologieën. Zo geniet je doorgaans van een hogere kwaliteit en een betere vermogensgarantie dan wanneer je kiest voor panelen met een lager vermogen.
- Hoge kostprijs: panelen met een hoog vermogen zijn gemiddeld duurder dan panelen met een lager vermogen. Heb je een voldoende groot dak en is je budget beperkter? Dan zijn panelen met een lager vermogen in de meeste gevallen een betere keuze.
- Grotere afmetingen: zonnepanelen met een hoog vermogen hebben een groter formaat en zijn zwaarder. Daardoor zijn ze ook arbeidsintensiever om te plaatsen dan kleinere, lichte panelen.
- Niet de beste prijs-kwaliteitsverhouding: panelen van 500 Wp zijn niet noodzakelijk beter dan standaard panelen van 400 Wp. Die laatste zijn namelijk goedkoper en ook erg betrouwbaar en duurzaam.
Kies ik beter voor panelen met een laag of hoog vermogen?
Welk piekvermogen voor je zonnepanelen kies je het best? Dat hangt af van verschillende factoren als je budget, de beschikbare ruimte op je dak, je jaarlijkse energieverbruik, … Een erkende installateur berekent eerst het totale vermogen dat je nodig hebt en bepaalt dan hoeveel panelen met welk piekvermogen het meest geschikt zijn.
Gratis advies op maat? Ontvang vrijblijvend voorstellen van meerdere installateurs actief in je buurt via onze gratis offerteservice.
Hoe vermogen zonnepanelen berekenen?
Het piekvermogen per zonnepaneel kan je niet berekenen. Die capaciteit in Wp ligt vast bij de aankoop van je installatie. Je kan wel een inschatting maken van het vereiste totale vermogen van je zonnepanelen op maat van je situatie. Daarvoor heb je 2 factoren nodig: je jaarlijkse stroomverbruik in kWh en de omrekenfactor van 0,85. Een concreet voorbeeld:
FACTOR 1 = jaarlijks stroomverbruik
JAARLIJKS VERBRUIK (kWh) = ± 1.000 kWh x aantal personen
Voorbeeld (gezin 4 personen): 1.000 kWh x 4 = 4.000 kWh
We gaan uit van een jaarlijks stroomverbruik van 1.000 kWh per gezinslid. Let op: dit is slechts een inschatting. Je controleert het best de eindfactuur van je energieleverancier om je exacte verbruik te kennen. Voor dit voorbeeldgezin van 4 personen gaan we dus uit van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh. Volstaat voor dit gezin dan een installatie van 4.000 Wp? Toch niet! Het totale vermogen van hun zonnepanelen-installatie moet iets hoger liggen. Hoe dat komt, leggen we hieronder uit:
FACTOR 2 = omrekenfactor van 0,85
In ideale omstandigheden wek je met 1 Wp aan vermogen jaarlijks ook 1 kWh aan groene stroom op. De weersomstandigheden zijn echter niet altijd optimaal. Daardoor bedraagt de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld zo’n 85% van hun piekvermogen. Kortom, voor elke Wp aan vermogen krijg je ongeveer 0,85 kWh aan gratis groene stroom. Daarom hanteren we dus die omrekenfactor van 0,85.
CONCLUSIE: welk totale zonnepanelen vermogen heb ik nodig?
ZONNEPANELEN VERMOGEN (Wp) = jaarlijks stroomverbruik (kWh) ÷ 0,85
Voorbeeld (gezin 4 personen): 4.000 kWh ÷ 0,85 = 4.706 Wp
Om een inschatting te krijgen van het vereiste totale zonnepanelen vermogen, delen we gewoon het jaarlijkse stroomverbruik door 0,85. Dit gezin met een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh heeft dus een zonnepanelen-installatie van 4.706 Wp nodig. Daarmee wekken ze ongeveer evenveel groene stroom op als ze elektriciteit verbruiken.
BELANGRIJK: een erkende installateur berekent voor jouw situatie hoeveel panelen met welk piekvermogen je nodig hebt om je vereiste totale vermogen te bereiken. Wil je graag verschillende voorstellen van installateurs actief in je buurt vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice.
Belangrijke aandachtspunten
Wat zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van je vereiste zonnepanelen vermogen? Enkele sleutelfactoren op een rij:
- Vermogensgarantie: welke zonnepanelen je ook kiest, het vermogen gaat na verloop van tijd ietwat achteruit. Daarom kies je beter voor zonnepanelen van een kwalitatief merk met een lange vermogensgarantie (bv. SunPower). Dat is een belangrijke indicator voor een goede betrouwbaarheid, lange levensduur, …
- Onderhoud van zonnepanelen: ook al hebben de meeste zonnepanelen geen grote periodieke onderhoudsbeurten nodig, loont het wel om ze schoon te houden. Zo kunnen vieze zonnepanelen zonlicht minder goed opvangen en lever je dus een paar procent aan rendement in.
- Op maat van je stroomverbruik: doorgaans laat je een zonnepanelen installatie plaatsen waarmee je evenveel stroom opwekt als je stroom verbruikt. Is je zonnepanelen vermogen te laag? Dan wek je te weinig stroom op. Is die capaciteit te hoog? Dan betaal je een onnodig hoge aankoopprijs. Bovendien ligt de terugleververgoeding veel lager dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je van het net neemt.
- Monokristallijn of polykristallijn: waar bij monokristallijne panelen kristallen even zijn verdeeld over het hele paneel (1 kristal per zonnecel), zijn de kristallen overwegend samengesmolten in polykristallijne panelen. De meeste zonnepanelen met een hoog vermogen zijn monokristallijn en dus let je hier beter op als je eerder interesse hebt in polykristallijne panelen.
- Vermogen omvormer: het is belangrijk dat het vermogen van je omvormer goed afgestemd is op het totale vermogen van je panelen. Dat omvormer vermogen mag iets lager liggen dan het vermogen van je panelen (10 à 20%). Dat komt omdat je panelen niet constant elektriciteit produceren op vol vermogen.
FAQ vermogen zonnepanelen
Heb je nog vragen over het vermogen van zonnepanelen in Wp? Dan vraag je advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt. Hieronder vind je ook al het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
-
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?Hoeveel zonnepanelen je plaatst, is afhankelijk van het piekvermogen per paneel, je energiefactuur, de grootte van je dak, … Het verschilt dus per woonsituatie. Daarom vraag je het best voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je hun legplannen met de voorgestelde zonnepanelen vermogens gericht vergelijken en krijg je ook een goed zicht op de prijzen. Start je aanvraag hier. -
Hoe haal ik met mijn zonnepanelen een zo hoog mogelijke opbrengst?Een optimale opbrengst is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de oriëntatie ten opzichte van het zuiden of de hellingsgraad van je dak. Ook is van belang hoe goed jij je panelen onderhoudt. Laat je adviseren door een vakman voor een optimaal rendement met zonnepanelen. -
Wat is het maximale vermogen per zonnepaneel?Op dit moment is 500 Wp het hoogst haalbare vermogen per zonnepaneel. Een installatie met panelen van 500 Wp is niet alleen een grote investering, maar het is ook niet altijd mogelijk vanwege de afmetingen en het grotere gewicht per m². Wil je weten of 500 Wp zonnepanelen mogelijk zijn op jouw dak? Schakel dan een vakman in via onze gratis offerteservice.