Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ballast zonnepanelen plat dak

Steeds vaker zien we zonnepanelen op zowel schuine als platte daken liggen. Het aantal schadegevallen die zich tijdens windstormen voordoen, lijkt te duiden op te zwakke draagstructuren van de zonnepanelen.  In veel gevallen betreft het platte daken waarbij te weinig ballast is gebruikt om de zonnepanelen stevig te verankeren. Lees hier meer over de nodige ballast voor zonnepanelen op een plat dak.

Ga snel naar: 
Hoeveel ballast voor zonnepanelen plat dak?
Tips voor stevige zonnepaneelconstructie
Veelgestelde vragen ballast zonnepanelen
Vergelijk offertes van ervaren installateurs

 

 

Belang van ballast bij zonnepanelen op plat dak

Ballast voor zonnepanelen is een soort van verzwaring zoals betontegels of grind. De ballast zorgt ervoor dat zonnepanelen op hun plaats blijven en niet verschuiven of wegwaaien bij sterke winden of slechte weersomstandigheden. Extra ballast is voornamelijk nodig bij zonnepanelen op platte daken, omdat de zonnepanelen dan niet tegen het dak geplaatst worden. Daardoor zijn ze gevoeliger voor hevige weersomstandigheden.

Zeker zijn van een correcte plaatsing van je zonnepanelen? Doe een beroep op een professional, dan ben je zeker van een stevige plaatsing met voldoende ballast. Vind een installateur in de buurt.

zonnepanelen plat dak

 

Hoeveel ballast nodig voor zonnepanelen plat dak?

Hoeveel ballast er precies nodig is voor een stevige zonnepanelenconstructie, is afhankelijk is van heel wat factoren. Gemiddeld wordt ongeveer 20 à 30 kilo per vierkante meter gebruikt. Om exact te weten hoeveel ballast nodig is, spelen volgende factoren een rol:

  • Hellingshoek: een voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat je zelf de hellingshoek kan kiezen. Hoe groter echter de hellingshoek, hoe vatbaarder de zonnepanelen zijn voor rukwinden en hoe meer ballast nodig is.
  • Hoogte van dak: een hoger dak vangt meer wind. Daarom zijn zonnepanelen op hoge daken ook vatbaarder voor slechte weerstomstandigheden, en hebben ze dus meer ballast nodig.
  • Montagesysteem: bij het plaatsen van je zonnepanelen kan je kiezen tussen een gesloten of open opstelling. Bij een gesloten opstelling is minder ballast nodig dan bij een open opstelling omdat de windbelasting verlaagd wordt. De prijs hiervoor ligt echter ook hoger.
  • Beschikbare dakoppervlak: hoe verder je je zonnepanelen van de rand van het dak kan plaatsen, hoe minder gevoelig ze zijn voor hevige wind. Heb je dus veel dakoppervlak ter beschikking? Dan kan je kiezen voor een plaatsing in het midden van je dak met minder ballast.
  • Windzone: bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid ballast, moet je ook rekening houden met het windgebied waarin het gebouw en dus de zonnepanelen zich bevinden. In sommige streken is er namelijk altijd meer wind dan in andere.

 

Ballast zonnepanelen plat dak berekenen

Bij het bepalen van de hoeveelheid ballast voor jouw zonnepanelen, hebben dus meerdere factoren een invloed. Daardoor is het ook niet altijd eenvoudig om te berekenen hoeveel ballast er nodig is. We geven hieronder een korte voorbeeldberekening:

VOORBEELD: we hebben een zonnepaneel met een oppervlakte van 1,5 m² dat in een hoek van 15° is geplaatst. Het dak is 6 meter hoog. De windbelasting op een zonnepaneel is tussen -749 en -1498 Pa. De zonnepanelen bevinden zich niet aan de rand van het dak, waar de belastingen veel hoger zijn.

Hier de resultaten van de constructieberekening:

  • Tussen 210 en 95 kg/m² ballast is nodig om niet omver geblazen te worden
  • Tussen 133 en 57 kg/m² ballast is nodig om niet opgetild te worden
  • Tussen 201 en 92 kg/m² ballast is nodig om niet te worden verschoven

Laat de hoeveelheid ballast berekenen door een expert! Op die manier ben je zeker dat je voldoende ballast hebt zodat je zonnepanelen niet kunnen verplaatsen. Doe een beroep op een ervaren installateur.

 

LET OP: hou rekening met de draagkracht van je dak!

Bij het bepalen van de hoeveelheid ballast voor je zonnepanelen, is de draagkracht van je dak een van de belangrijkste factoren. Je moet daarbij niet enkel rekening houden met het gewicht van de ballast zelf, maar ook met het gewicht van je zonnepanelen, montagesysteem en bevestigingsmaterialen. Ga dus zeker na of je plat dak het totale gewicht van je installatie kan dragen.

TIP: schakel een ervaren zonnepaneel installateur in! Zo ben je zeker dat je plat dak geschikt is voor het aantal zonnepanelen dat je wil laten plaatsen. Deze kan je ook meteen informeren over de hoeveelheid ballast en het prijskaartje. Vind een ervaren installateur.

 

ballast zonnepanelen plat dak

Tips voor een stevige zonnepaneelconstructie op plat dak

Ballast zorgt voor extra gewicht op je dak en een meerprijs. Daarom wordt vaak de voorkeur gegeven aan een zo licht mogelijke ballast voor je zonnepanelen. Met deze tips zorg je toch voor een stevige zonnepaneelconstructie op je plat dak zonder dat je te veel ballast moet gebruiken:

  1. Zorg voor meer ballast bij buitenste zonnepanelen

    Plaats je zonnepanelen op je plat dak in meerdere rijen? Dan zullen de buitenste zonnepanelen altijd het meeste wind opvangen. Daardoor is ballast vooral voor deze zonnepanelen belangrijk. De panelen in het midden kan je voorzien van iets minder ballast, aangezien de windbelasting hier kleiner is.

  2. Kies de juiste hellingshoek

    De hellingshoek is belangrijk voor het rendement van je zonnepanelen. Maar als je door je dakconstructie geen al te hoge ballast kan plaatsen, is het te overwegen om de zonnepanelen in een kleinere hellingshoek te leggen. Een hellingshoek van bijvoorbeeld 15° levert qua rendement circa 5 % minder op dan zonnepanelen die op 36° zijn geplaatst, maar krijgt minder windbelasting en heeft dus ook minder ballast nodig.

  3. Verbind de zonnepanelen met elkaar

    Door je individuele zonnepanelen met elkaar te verbinden, heb je al een vorm van ballast dankzij de gehele constructie. 1 zonnepaneel zal namelijk sneller verschuiven dan een volledige zonnepaneelconstructie. De extra ballast kan je dan verdelen over je constructie, waardoor je dak niet op slechts enkele plekken extra belast wordt.

  4. Maak gebruik van consoles

    Om minder ballast nodig te hebben, kan je gebruik maken maken van plastic bakken, ook wel consoles genoemd. Deze zorgen voor minder opwaartse druk waardoor minder ballast nodig is.

  5. Hou rekening met de no-go zone

    Om te voorkomen dat je zonnepanelen te veel belast worden door hevige wind, is de afstand tot de dakrand erg belangrijk. In verband met die no-go zone zijn er richtlijnen van de overheid, maar de exacte afstand wordt altijd berekend op basis van de windbelasting en het gebouw. In de regel geldt dat je een afstand tot de dakrand moet houden die gelijk is aan de hoogte van de geplaatste zonnepanelen.

Zeker zijn van een stevige constructie? Een ervaren installateur geeft je advies op maat en plaatst de zonnepanelen op een correcte en veilige manier. Vergelijk offertes van zonnepaneelinstallateurs.

 

Veelgestelde vragen ballast zonnepanelen

Bekijk hieronder nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de ballast van zonnepanelen op een plat dak:



  • Wat is het gewicht van een zonnepaneel?
    Het gewicht van een zonnepaneel is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren zoals het merk, de grootte, het type paneel… Gemiddeld weegt 1 zonnepaneel tussen 20 en 25 kg. Om het totale gewicht van je constructie te berekenen, moet je echter ook rekening houden met het gewicht van het montagesysteem, de bevestigingsmaterialen en de ballast.


  • Is ballast altijd nodig bij zonnepanelen op een plat dak?
    Het is ook mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen zonder ballast. Zonnepanelen kunnen namelijk ook geplaatst worden met een ander montagesysteem waarbij de zonnepanelen direct aan het dak worden bevestigd. In dat geval is extra ballast niet nodig. Deze systemen zijn vaak wat duurder, maar zijn dus wel een goed alternatief wanneer de draagkracht van je dak niet hoog genoeg is.


  • Welke materialen kan ik gebruiken als ballast voor mijn zonnepanelen?
    Er zijn verschillende materialen waaruit je kan kiezen voor de ballast van je zonnepanelen. De meest voorkomende materialen zijn grind, zand, betonbanden en tegels.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs