Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een goede investering. Maar om het meeste uit je installatie te halen, moet je weten of je dak wel geschikt is. In dit artikel bespreken we of het voor jou mogelijk is om zonnepanelen te leggen op je dak. Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? En wat kan je doen als er problemen zouden zijn? We zetten het hier allemaal op een rij!

 

Welke factoren bepalen of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Wat zal bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Dit zijn de belangrijkste 5 factoren waar een zonnepanelen-installateur rekening mee houdt:

  1. Oriëntatie van je dak
  2. Hellingshoek van de panelen
  3. Schaduwval op de panelen
  4. Grootte van je dak
  5. Staat van je dak

BELANGRIJK: voldoet jouw dak niet aan alle voorwaarden voor een optimaal rendement? Dan is dat geen reden om geen zonnepanelen te leggen. Een erkende installateur weet raad en zorgt in elke situatie voor een oplossing. Zo haal ook jij het maximale uit je panelen. Ontvang nu gratis advies!

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

 

1. Oriëntatie van het dak

In welke richting liggen je zonnepanelen het best? De oriëntatie van je zonnepanelen op je dak maken een groot deel uit van je rendement. Een overzicht van de mogelijke situaties:

 

  • Zuiden: het zuiden is natuurlijk ideaal om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen. Het is dus aangeraden om je panelen in de mate van het mogelijke richting het zuiden te leggen. Een installateur houdt daar rekening mee tijdens het uitwerken van het legplan.
  • Oosten of westen: deze richtingen zijn iets minder ideaal dan het zuiden, maar geven nog altijd een hoog genoeg rendement om zonnepanelen te leggen. Een expert bekijkt in welke mate hij je panelen dan zuidoostelijk of zuidwestelijk kan oriënteren.
  • Noorden: we raden af om je zonnepanelen richting het noorden te zetten. In het noorden zal je amper zon krijgen en dus erg weinig groene stroom opwekken. Panelen die puur op het noorden gericht zijn, zullen niet rendabel genoeg zijn.

 

Oplossing

Meestal is een dak richting het noorden geen probleem. Een hellend dak heeft altijd meerdere zijden en dus kan een installateur altijd je panelen zo zuidelijk mogelijk leggen. Bij een plat dak is het nog makkelijker. Met een draagstructuur richt hij de panelen zoveel mogelijk naar het zuiden.

Op zoek naar een erkende installateur in je buurt? Solvari brengt je vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven. Start je aanvraag hier!

 


2. Hellingshoek van de panelen

De hellingsgraad van je panelen bepaalt in welke hoek de zon schijnt op je panelen. Natuurlijk verandert deze hoek heel de dag en per seizoen, dus is er een zekere marge. Welke hellingshoek zou je dak moeten hebben voor rendabele zonnepanelen?

 

  • 30-45 graden: dit is de optimale hellingsgraad voor het hoogste rendement. Heb je een plat dak? Dan kan je zelf de hellingsgraad bepalen. Een erkende installateur gaat doorgaans voor een hellingshoek van 36°.
  • 15-60 graden: dit levert nog geen probleem op. Je zal een minder optimaal rendement hebben, maar nog altijd een goede opbrengst aan groene stroom.
  • Minder dan 15 of meer dan 60 graden: je dak is niet geschikt om zonnepanelen op te leggen. We raden niet aan om in deze extremere hellingsgraden zonnepanelen te laten plaatsen.

 

Oplossing

Bij platte daken kiest een installateur zelf de ideale hellingshoek voor je zonnepanelen. Hij bouwt de draagstructuur voor je panelen op met de perfecte hellingsgraad. Hellende daken zijn net iets moeilijker om een oplossing voor te vinden. Het komt gelukkig ook minder voor dat een dak een hellingsgraad heeft kleiner dan 15 of groter dan 60 graden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak? Een erkende installateur komt gratis bij je langs voor een analyse en advies op maat. Kom nu in contact met installateurs bij jou in de buurt!

 


3. Schaduwval op de zonnepanelen

De hoeveelheid schaduw kan het rendement van je zonnepanelen flink naar omlaag trekken. Een woordje uitleg over de risico’s:

 

  • Veel schaduw is natuurlijk niet ideaal voor je zonnepanelen. Staat je dak zo goed als helemaal in de schaduw door omringende bomen of gebouwen? Dan is je dak niet geschikt.
  • Kamp je enkel met tijdelijke schaduw of gedeeltelijke schaduw? Geen nood, er bestaan heel wat oplossingen waarmee een expert je zonnepanelen-opbrengst maximaliseert.

 

Oplossing

Constante schaduw blijft een moeilijke zaak. Maar voor tijdelijke/gedeeltelijke schaduw zijn er oplossingen zoals micro-omvormers of power-optimizers. Een andere optie is om simpelweg geen zonnepanelen te zetten in gedeeltes met schaduw en in plaats te kiezen voor zonnepanelen met een hoger rendement op de zonnige delen van je dak. Een expert maakt altijd een schaduwanalyse en op basis daarvan werkt hij een legplan voor je panelen uit.

Niet zeker of je te veel schaduw hebt? Een expert zal eerst alle schaduw op je dak in kaart brengen en kijken of de ligging rendabel genoeg is voor zonnepanelen. Vraag advies aan een zonnepanelen expert en vind samen een oplossing. Vind de geknipte professional voor jouw zonnepanelen!

 

zonnepanelen is mijn dak geschikt

 


4. Grootte van je dak

Afhankelijk van je stroomverbruik heb je een bepaalde oppervlakte nodig voor je zonnepanelen. Bedenk ook dat de panelen zo’n 20 centimeter van de nok en dakrand af moeten liggen. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 4.000 kWh. Voor zo’n verbruik heb je zo’n 16,5 m² (ongeveer 10 zonnepanelen) aan zonnepanelen nodig.

 

Oplossing

Bij een kleinere dakoppervlakte kijkt een expert naar zonnepanelen met een hoger vermogen. Ze nemen ongeveer evenveel oppervlakte in als andere zonnepanelen, maar brengen meer groene stroom op. Je hebt voor dezelfde opbrengst dus minder zonnepanelen nodig.

TIP: bespreek met een erkende professional wat haalbaar is. Hij zal je installatie zo goed mogelijk afstemmen op je elektriciteitsverbruik zodat je zo weinig mogelijk stroom van het net moet halen. Vind een betrouwbare expert in jouw buurt!

 


5. Staat van je dak

Bepaalde daken zijn niet even geschikt om je zonnepanelen op te leggen. Hieronder sommen we concreet enkele situaties op:

 

  • Je hebt een asbestdak: asbest is een gevaarlijke stof wanneer het kapot gaat en de vezels vrijkomen. Installateurs leggen geen panelen op asbestdaken. Je moet je dak dus eerst renoveren en de asbest verwijderen.
  • Je dak heeft te weinig draagvermogen: bijvoorbeeld een glazen of rieten dak is soms niet stevig genoeg om zonnepanelen te kunnen dragen. Een installateur bekijkt op voorhand altijd je dakconstructie. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Je dak is in slechte staat: je merkt bijvoorbeeld lekken op of er zijn dakpannen beschadigd. Je zorgt best dat je dak eerst in orde is voor je zonnepanelen laat plaatsen.

 

Oplossing

Er zijn altijd oplossingen zoals je dak vernieuwen of zonnepanelen in je tuin zetten. Na de renovaties zijn zonnepanelen vanzelfsprekend weer mogelijk. Je kan ook kijken naar de mogelijkheid om zonnepannen (dakpannen met zonnecellen ingebouwd) te leggen. Neem zeker contact op met een zonnepanelen-installateur om je mogelijkheden te bespreken. Dat kan gratis en vrijblijvend via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs