Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal met zonnepanelen

Wil je een laadpaal plaatsen met je zonnepanelen? Met deze slimme combinatie kan je jouw elektrische auto op een duurzame manier opladen. Een laadpaal met zonnepanelen bespaart je meteen veel kosten en de combinatie is ook nog eens goed voor het milieu. In dit artikel bespreken we de werking van deze combinatie en waarom een laadpaal met zonnepanelen zo interessant is.

Ga snel naar:
Werking laadpaal zonnepanelen
Type laadpaal met zonnepanelen
Prijs laadpalen en zonnepanelen
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom een laadpaal en zonnepanelen zo interessant zijn…

Heb je al zonnepanelen of wil je er nog extra bijleggen voor een laadpaal? Hernieuwbare energie gebruiken om je elektrische wagen op te laden, is een slim idee. Dan geniet je van deze voordelen:

  • Kostenbesparing: door je elektrische auto op te laden met zonne-energie, bespaar je kosten op je energiefactuur én moet je niet meer extra betalen aan het tankstation of openbaar laadstation. Na de aankoop kan je je auto opladen met je eigen gratis groene stroom.
  • Duurzaamheid: wil je jouw nieuwe auto op een milieuvriendelijke manier opladen? Door gebruik te maken van hernieuwbare energie van je zonnepanelen, verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een schonere planeet.
  • Hogere zelfconsumptie: als je op zoek bent naar een voordelige manier om je zonne-energie te gebruiken, is de combinatie met een laadpaal zeer interessant. Zo kan je jouw groene energie maximaal voor je elektrische auto gebruiken en ben je minder zonne-energie kwijt door die weer op het net te sturen.

Wil je (extra) zonnepanelen en een laadpaal installeren? Contacteer meerdere specialisten en ontvang persoonlijk advies! Vraag hier offertes aan voor zowel zonnepanelen als laadpalen.

laadpaal zonnepanelen

 

Werking laadpaal met zonnepanelen

Hoe werkt een laadpaal thuis samen met zonnepanelen? Je zal niet veel verschil merken met een normale laadpaal, maar de energie komt wel van een hernieuwbare bron. We zetten de belangrijkste stappen even op een rij:

 

  1. Energie opwekken met je panelen

    Als er zonlicht op de fotovoltaïsche cellen van je panelen valt, ontstaat een elektrische stroom. Het gaat om gelijkstroom die doorloopt tot bij de omvormer. Je hebt zeker oplaadstations met gelijkstroom of DC (Direct Current) stroom. Maar thuis kan je deze gelijkstroom niet gebruiken voor je elektrische auto en daarom zet een omvormer die gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom of AC (Alternate Current) stroom.

  2. Wagen aan de laadpaal

    Een AC-laadpaal is dus een prima optie. Bij de laadpaal hoort meestal een vaste laadkabel. Deze stap is heel eenvoudig: je koppelt de vaste laadkabel van je laadpaal gewoon aan je wagen en het laden start. Meestal zie je een groen licht of een ander signaal als de laadpaal en de wagen correct met elkaar verbonden zijn.

  3. Laadmodus kiezen

    Met een slimme laadpaal kan je zelf de laadmodus kiezen. Moet je bv. snel de deur uit? Dan kan je je wagen opladen aan het maximale vermogen. Als je meer tijd hebt, kan je ook een energiezuinige laadmodus instellen met alleen zonne-energie van je zonnepanelen of een mix van netstroom en zonnestroom. Ook trager laden met elektriciteit aan het daltarief is een optie om stroomkosten uit te sparen.

  4. Auto als thuisbatterij

    Met een slimme laadpaal zoals een V2H laadpaal kan je je auto-accu ook gebruiken als stroombron voor je huis. Zo doet je wagen eigenlijk dienst als thuisbatterij. Daarvoor maakt het laadpunt gebruik van een converter om DC (gelijkstroom) om te zetten naar AC (wisselstroom). Deze technologie is op dit moment nog niet de standaard, maar daar kan snel verandering in komen.

 

Type laadpaal met zonnepanelen

Je hebt dus een slimme laadpaal nodig om je elektrische auto met je zonnepanelen op te laden. Welke opties heb je nog meer nodig? We sommen enkele belangrijke eigenschappen op:

  • Enkelfasig of driefasig: kijk eerst thuis naar welke elektrische installatie je hebt. Enkelfasige laadpalen zijn geschikt voor de meeste huishoudens. Ze kunnen meestal voldoende vermogen leveren en zijn ideaal voor een dagelijks gebruik. Driefasige laadpalen hebben een groter vermogen, waardoor ze sneller laden en perfect zijn voor intensief gebruik.
  • Vermogen laadpaal: het vermogen is de maximale snelheid waarmee je je auto kan opladen. Je moet met twee zaken rekening houden: je elektriciteitsaansluiting en het laadvermogen van je auto. Het is zeer belangrijk om deze factoren goed op elkaar af te stemmen. Zo moet je bijvoorbeeld thuis je elektrische installatie verzwaren om sommige laadpalen (3-fasig) optimaal en correct te gebruiken.
  • Model: kies je een vaste laadpaal op je oprit of een wandmodel in je garage? En welk merk is het beste voor jou? Het juiste model kiezen, is ook zeker belangrijk. Je wil je auto regelmatig opladen, dus kies je maar beter een laadpaal op maat. Om zeker te zijn van een kwalitatief laadpunt kies je best ook voor een hoogwaardig merk.
  • Dynamic load balancing: een intelligente laadpaal houdt rekening met het volledige stroomverbruik in je woning. Ben je verschillende huishoudtoestellen aan het gebruiken? Dan zal een slimme laadpaal de laadsnelheid beperken om geen overbelasting te veroorzaken. Verbruik je weinig tot geen stroom? Dan zal je elektrische auto sneller opgeladen zijn.

 

Prijs laadpaal en zonnepanelen

Hoeveel budget heb je nodig voor deze rendabele en milieuvriendelijke combinatie? De prijzen hangen uiteraard af van je persoonlijke situatie. Heb je al voldoende zonnepanelen of wil je een laadpaal met extra opties? We geven je de prijs mee voor een gemiddelde zonnepanelen-installatie en een slimme laadpaal:

Aankoop Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
6 à 8 zonnepanelen€ 4.000
Slimme laadpaal€ 1.500 à 3.000

LET OP: bij de installatie van nieuwe zonnepanelen en een laadpaal komen er vaak nog enkele kosten bij. Denk aan de mogelijke verzwaring en de verplichte keuring van je elektrische installatie. Vraag advies op maat aan verschillende installateurs via onze offertedienst voor laadpalen en zonnepanelen.

 

Hoeveel bespaar je met een laadpaal en zonnepanelen?

Door de combinatie van een laadpaal en zonnepanelen ga je efficiënt om met groene stroom en moet je minder netstroom afnemen bij je energieleverancier. Zo bespaar je veel kosten om je elektrische auto op te laden.

Wat is de terugverdientijd van een laadpaal en zonnepanelen? De terugverdientijd is afhankelijk van meerdere factoren. Na een aantal jaren verdien je een slimme laadpaal al terug door de besparing op je energiekosten. Voor een zonnepanelen-installatie mag je meestal rekenen op een terugverdientijd van 5 à 7 jaar.

 

Belangrijke aandachtspunten

Voor je de beste laadpaal en zonnepanelen kiest, denk je liefst even na over een aantal zaken. Welke installatie is er mogelijk en waar plaats je je laadpaal? Hou rekening met de volgende punten:

 

  • Aantal zonnepanelen: voor een gemiddelde chauffeur die 15.000 tot 20.000 km per jaar aflegt, komt dat op een jaarlijks verbruik van ongeveer 1.875 tot 2.500 kWh. Voor een gemiddeld verbruik heb je daarvoor 6 à 8 panelen nodig. Wil je maar een deel van het laadverbruik compenseren? Dan moet je uiteraard minder panelen installeren.
  • Plaatsing: idealiter plaats je de laadpaal zo dicht mogelijk bij de meterkast om kosten te besparen. Je hebt dan minder kabels en graafwerk nodig voor de installatie. Denk na over de beste plaats met een ervaren installateur. Een expert plaatst je laadpaal ook op een correcte en snelle manier.
  • Compatibiliteit: een van de belangrijkste factoren is de juiste overeenstemming tussen je auto, laadpaal en elektrische installatie. Zo zijn het vermogen van je auto en de aansluiting van je elektrische installatie essentieel.  Een installateur stelt op basis van je situatie een laadpunt voor met een vermogen op maat.
  • Garantie: niet elk merk of bedrijf geeft een goede garantie. Kijk zeker naar de verschillen bij de verschillende aanbieders, zodat je gedekt bent bij eventuele kosten na schade of storingen. Wil je een goede service na je aankoop? Voor problemen en beschadigingen kan je altijd terecht bij je installateur.

 

Op zoek naar een ervaren installateur?

Een laadpaal samen met zonnepanelen is een slimme investering. Je geniet van lagere energiekosten én je draagt je steentje bij aan het milieu. Zeker als je installatie optimaal is geplaatst. Kies daarom voor de beste installateur in je buurt.

Vind een geschikte specialist voor jouw project! Vul je gegevens in en ontvang verschillende voorstellen via onze offertedienst. Ontvang persoonlijk advies van professionals over de ideale combinatie van zonnepanelen en laadpalen.

 

Waarom kiezen voor Solvari?

De beste installateur voor jouw laadpaal vind je via Solvari. Bekijk hier de ervaring van deze klant en ontvang zelf offertes op maat via het formulier onder de video.

 

 

Offertes voor een laadpaal ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs