Legplan zonnepanelen
Wat is een legplan voor zonnepanelen? Hoe stel je dit op voor een plat of schuin dak? En hoe kan je optimaal van je dak gebruik maken? Het zijn de vragen die iedereen heeft bij de aanschaf van zonnepanelen. In dit artikel helpen we je alvast op weg en geven we je meer informatie over het legplan voor zonnepanelen op een plat of schuin dak.
Ga snel naar:
Legplan zonnepanelen plat dak
Legplan zonnepanelen schuin dak
Veelgestelde vragen legplan
Vergelijk offertes van zonnepaneel installateurs
Wat is een legplan voor zonnepanelen?
Een legplan is een tekening van je dak met zonnepanelen. De tekening is altijd op schaal gemaakt en ook alle dakramen, dakkapellen, speciale vormen… zijn in het legplan aangeduid. Op die manier kan je verschillende liggingen voor je zonnepanelen uitproberen en zo de beste ligging vinden om een maximale opbrengst uit je zonnepanelen te halen. Daarnaast kan je er op deze manier ook voor zorgen dat je zonnepanelen ietwat esthetisch kunnen worden gelegd.
Legplan maken? Een zonnepaneel installateur kan je hierbij adviseren en helpt je om de meest optimale ligging voor je zonnepanelen te bepalen. Vind een zonnepaneel installateur in de buurt.
Legplan zonnepanelen plat dak
Als je zonnepanelen op een plat dak plaatst, zijn er verschillende factoren waar je best over nadenkt en rekening mee houdt om een optimale opbrengst uit je zonnepanelen te halen. We zetten enkele richtlijnen op een rij:
- Richting: het maakt niet uit of de zonnepanelen in verticale- (portrait) of horizontale (landscape) richting geplaatst worden. Je kan ook een combinatie van horizontale en verticale richting hanteren. Bij schaduw kan het wel uitmaken. Lees ook zonnepanelen verticaal vs horizontaal plaatsen.
- Schaduw: leg nooit zonnepanelen direct naast een schoorsteen of dakkapel aan de zijde waar schaduw ontstaat. Deze schaduw heeft een negatief effect op de totale opbrengst van de zonnepanelen. Afhankelijk van de hoogte van het schaduwobject, plaats en oriëntatie wordt vaak een afstand van 50 tot 100 cm aangehouden tussen schaduwobject en zonnepaneel.
- Afstand dakrand: hou altijd een afstand van circa 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand, dakgoot en nok. We noemen dit de zogenaamde No-Go-zone. Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk 3 keer hoger dan elders op het dak. Het is raadzaam om op de randen geen zonnepanelen te plaatsen.
- Hellingshoek: bij een plat dak kan je zelf de hellingshoek van je zonnepanelen bepalen.
- Oriëntatie: je kan zelf de oriëntatie ten opzichte van het zuiden bepalen, alhoewel je de zonnepanelen in jouw legplan natuurlijk zoveel mogelijk op het zuiden wenst te richten.
TIP: lees meer over zonnepanelen op een plat dak en bepaal aan de hand van de tips jouw eigen legplan. Of laat je legplan meteen bepalen door een ervaren zonnepanelen installateur. Je vindt snel en eenvoudig een installateur in jouw buurt via onze gratis offerteservice.
Legplan zonnepanelen schuin dak
Bij een schuin dak is de hellingshoek en de oriëntatie van je zonnepanelen al bepaald. Het gaat er alleen om in welke layout de zonnepanelen op het dak komen te liggen. Daarbij hou je dus best rekening met dezelfde richtlijnen als bij een plat dak, namelijk de verticale of horizontale richting, de afstand van schaduwobjecten en de afstand tot de dakrand. Het handigste is om jouw dak op schaal in te tekenen met de daarbij behorende objecten.
TIP: om zeker te zijn van het meest optimale legplan, laat je dit best opmaken door een professionele zonnepanelen installateur. Hij weet waarmee hij rekening moet houden om tot een legplan te komen waarmee je het meeste uit je zonnepanelen installatie haalt. Vind een geschikte installateur in jouw regio.
Veelgestelde vragen legplan
Zoek je nog meer informatie over hoe je zonnepanelen best op je dak legt? Of heb je nog vragen over legplannen? Bekijk dan zeker eens onderstaande veelgestelde vragen en antwoorden:
-
Kan je ook zonnepanelen plaatsen zonder legplan?Een legplan voor je zonnepanelen is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Het doel van een legplan is namelijk om de best mogelijke plaatsing voor je zonnepanelen te bepalen om zo de maximale opbrengst eruit te kunnen halen. Zonder na te denken over de ligging van je panelen en dus zonder een legplan loop je het risico dat je veel minder stroom kan opwekken dan eigenlijk mogelijk is. Er zijn namelijk tal van factoren waarmee je bij de plaatsing rekening moet houden. Bovendien is een legplan ook de beste manier om te weten hoeveel zonnepanelen je net nodig hebt. -
Kan ik zelf een legplan voor zonnepanelen maken?Zelf een legplan voor je zonnepanelen maken is mogelijk, maar niet eenvoudig. Je moet namelijk je dak perfect op schaal kunnen tekenen met alle obstakels en je moet ook de exacte afmetingen van de zonnepanelen kennen. Omdat er ook tal van factoren zijn waarmee je rekening moet houden zoals de afstand tot de dakrand, de oriëntatie, de hellingshoek, mogelijke schaduwinval… is het in de meeste gevallen niet aangewezen om zelf een legplan op te stellen. Daarom laat je dit best over aan een specialist.
Schakel je voor de plaatsing van je zonnepanelen een ervaren installateur in? Dan zal deze altijd op voorhand een legplan opstellen. Zo ben je zeker dat je het maximale rendement uit je installatie kan halen.