Afbouw salderingsregeling mogelijk vertraagd: wat nu?
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen start in 2023. Dat was in ieder geval het oorspronkelijke plan van de Nederlandse overheid. Maar later kwam Minister Jetten met een nieuwe begindatum vanaf 1 januari 2025 in een gewijzigd wetsvoorstel. Nu lijkt het er meer en meer op dat de afbouw van de salderingsregeling opnieuw vertraagd gaat zijn. Wat is er precies aan de hand?
Ontdek snel meer:
Waarom eventuele vertraging?
Wat betekent vertraging voor jou?
Blijven zonnepanelen rendabel bij afbouw salderen?
Vraag vrijblijvend advies aan een erkende installateur
Start de afbouw van de salderingsregeling in 2025 of niet?
Op dit moment is nog niets zeker. Het geleidelijke afschaffen van de maatregel om voordelig zonnestroom terug te leveren aan het net, is duidelijk een politieke bron van verdeeldheid. Een korte, chronologische reconstructie voor wie tussen de bomen het bos niet meer ziet:
- Eerste wetsvoorstel rond afbouw vanaf 2023: oorspronkelijk wilde het Kabinet in een eerste wetsvoorstel het salderingspercentage jaarlijks laten dalen met 9% vanaf 2023. Dat voorstel zag echter nooit het licht.
- Nieuw wetsvoorstel met afbouw vanaf 2025: met een nieuw wetsvoorstel besloot Minister Jetten om de afbouw van de salderingsregeling met 2 jaar uit te stellen. Vanaf 2025 zou het salderingspercentage dan wel direct zakken van 100% naar 64%.
- Nieuw wetsvoorstel goedgekeurd door Tweede Kamer: half februari 2023 stemde de Tweede Kamer in met het gewijzigde wetsvoorstel van Minister Jetten. Op het eerste oog leek niets de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 nog de weg te staan.
- Behandeling van wetsvoorstel door Eerste Kamer: na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelen en goedkeuren. En voorlopig is er nog altijd geen witte rook. Verderop lees je meer over waarom de afbouw van de salderingsregeling mogelijk opnieuw vertraagd gaat zijn.
Waarom eventueel uitstel van de afbouw van het salderen?
Na het groene licht van de Tweede Kamer leek de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 een feit. Op dit moment is die startdatum echter verre van zeker. De schoen knelt bij de tijdige behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer. Concreet: om te starten met de afbouw van het salderen in 2025, moet de Eerste Kamer het voorstel uiterlijk eind september 2023 behandelen. En of dit gaat gebeuren is nog onzeker. Er zijn 2 standpunten:
- Minister Jetten: de huidige minister voor Klimaat en Energie wil geen verder uitstel van de afbouw van de salderingsregeling. Hij benadrukt dat zonnepanelen ook bij een afbouw van deze regeling een rendabele investering blijven.
- Fractie GroenLinks-PvdA: volgens deze fractie in de Eerste Kamer gaat het om een gevoelig dossier en is er voldoende tijd nodig om het grondig te behandelen. Zo behoort een extra vragenronde voor Minister Jetten zeker nog tot de mogelijkheden. Daardoor bestaat er nog altijd een kans op een verder uitstel van die afbouw.
Wat betekent die mogelijke vertraging voor jou?
De politieke saga rond de afbouw van salderen is dus nog niet voorbij. Maar wat betekent een nieuw uitstel dan concreet voor zonnepanelen-eigenaren? En wat betekent dit voor mensen die zonnepanelen willen laten plaatsen?
- Voor wie al zonnepanelen heeft: een mogelijk uitstel is op zich goed nieuws. Zo kan je nog langer evenveel geld terugkrijgen voor je teruggeleverde stroom als dat je betaalt voor je afgenomen stroom van het net. Met 100% salderen verdien je je installatie nog sneller terug of maak je nog meer pure winst met je panelen.
- Voor wie zonnepanelen wil plaatsen: wil je nog lang zo voordelig mogelijk overtollige zonnestroom terugleveren aan het net? Dan wacht je beter niet met het aanvragen van zonnepanelen-offertes. Sowieso profiteer je nog minstens tot 31 december 2024 van deze regeling, maar door uitstel zou deze periode nog langer kunnen worden.
Nog zo lang mogelijk profiteren van 100% salderen? Vergelijk dan nu meerdere offertes van erkende installateurs. Zo kies je het meest interessante aanbod en krijg je een plekje in de agenda van een vakspecialist, zodat je zo snel mogelijk profiteert van zonnepanelen op je dak. Start je aanvraag hier!
Blijven zonnepanelen rendabel bij afbouw salderingsregeling?
Ondanks het mogelijke uitstel lijkt het salderen afbouwen op termijn een uitgemaakte zaak. Maar wat als die voordelige regeling eenmaal tot het verleden behoort? Zijn zonnepanelen dan nog altijd een rendabele, aantrekkelijke investering? Absoluut, en we vertellen graag waarom:
- Je verlaagt je energierekening: zelfs zonder salderen daalt je energierekening fors dankzij zonnepanelen. Je moet namelijk veel minder stroom van het net halen en dat merk je onmiddellijk in je energiekosten. Alleen is het zonder salderen wel belangrijker om vooral stroom te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.
- Er bestaan nog financiële voordelen: valt de salderingsregeling op termijn weg? Dan blijven er nog enkele interessante financiële voordelen over. Denk maar aan het btw-nultarief op zonnepanelen, de voordelige Energiebespaarlening, …
- Zonnepanelen gaan langer mee dan ooit: zonnepanelen zijn meer dan ooit een investering op lange termijn. De meest recente panelen gaan makkelijk 25 à 40 jaar mee. Dankzij die stijgende kwaliteit en technologische vooruitgang maak je dus nog langer pure winst met je investering.
- Je kan je groene stroom slim gebruiken: zonder salderingsregeling komt het er op aan om energie te verbruiken op het moment dat je panelen stroom produceren. En daar bestaan meer en meer mogelijkheden voor. Een thuisaccu om overtollige energie op te slaan en later te gebruiken, is bv. een interessante investering. Maar daarnaast zijn er ook steeds meer huishoudelijke toestellen met een timer of app, home energy management systemen, …
- Je draagt zorg voor het milieu: investeren in zonnepanelen is ook een goeie zaak voor onze planeet. Zo haal je minder grijze (met fossiele brandstoffen opgewekte) stroom van het net en gebruik je meer 100% groene stroom.
Overtuigd van de voordelen? Neem dan zeker contact op met 2 à 3 zonnepanelen-installateurs. Zij bezorgen je advies en prijzen op maat, zodat je een geïnformeerde keuze kan maken. Daarvoor moet je enkel het onderstaande offerteformulier invullen: