Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft bestaan
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2025 komt er niet. De Eerste Kamer heeft het plan van klimaatminister Jetten weggestemd. Wie zonnepanelen heeft of er laat plaatsen, kan dus erg voordelig stroom blijven terugleveren aan het net. Met een nog kortere terugverdientijd tot gevolg!
Lees snel verder:
Waarom geen afbouw van de salderingsregeling?
Wat zijn de gevolgen van deze beslissing?
Hoe de druk op het elektriciteitsnet verlichten?
Ter herinnering: wat is de salderingsregeling ook alweer?
Dankzij de salderingsregeling kan je met zonnepanelen erg voordelig groene stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je krijgt evenveel voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Verbruik je jaarlijks bv. 4.000 kWh aan elektriciteit, maar produceer je evenveel stroom met je panelen? Dan betaal je op het einde van de rit niks voor je elektriciteit!
BELANGRIJK: Minister Jetten wou deze regeling afbouwen omdat zonnepanelen ook zonder zo’n subsidie rendabel zijn. Maar nu het salderen blijft bestaan, verdien je een zonnepanelen-installatie dus nog sneller terug. Voor meer uitleg kan je terecht bij een erkende installateur in je buurt!
Waarom geen afbouw van de salderingsregeling?
De politieke saga rond de salderingsregeling is al even aan de gang. De afbouw zou eerst starten in 2023, maar het Kabinet stelde die begindatum later uit naar 1 januari 2025. De Tweede Kamer stemde in met die wetswijziging, maar nu heeft de Eerste Kamer ook dat nieuwe voorstel weggestemd. Voorlopig blijft deze regeling dus gewoon bestaan. Vooral de senatoren van GroenLinks-PvdA en BBB zijn voorstander van deze stimuleringsmaatregel om de volgende redenen:
- De salderingsregeling maakt zonnepanelen interessanter voor mensen met een lager inkomen en huurders.
- De salderingsregeling stimuleert de noodzakelijke energietransitie naar meer groene stroom.
- De salderingsregeling zorgt ervoor dat zonnepanelen rendabeler zijn en verkort de terugverdientijd.
Goed om te weten: door de onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling is de verkoop van zonnepanelen tijdens het afgelopen jaar flink gedaald. Nu er duidelijkheid is, hoopt de Eerste Kamer dat de zonnepanelen-markt opnieuw zal herleven.
Wat zijn de gevolgen van deze beslissing?
Dat de salderingsregeling gewoon blijft bestaan, heeft gevolgen voor meerdere partijen: de eigenaars van zonnepanelen, de installateurs en de Nederlandse overheid. Een kort overzicht:
1. Gevolgen voor (toekomstige) zonnepanelen-eigenaars
Heb je zonnepanelen op je dak of wil je die laten leggen? Dan is deze beslissing in de eerste plaats goed nieuws. Je blijft evenveel geld krijgen voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom. Zo verdien je je zonnepanelen-installatie sneller terug, waarna je pure winst maakt.
LET OP: het behoud van deze maatregel bezorgt de energieleveranciers wel meer kosten. De kans bestaat dus dat deze bedrijven zonnepanelen-eigenaars extra terugleveringskosten zullen aanrekenen.
2. Gevolgen voor zonnepanelen-installateurs
Voor zonnepanelen-installateurs is de salderingsregeling een extra argument om klanten te overtuigen. Bovendien is er nu eindelijk duidelijkheid over de toekomst van deze subsidie. Ook voor deze doelgroep is de beslissing van de Eerste Kamer dus eerder een goede zaak. De vraag is wel in hoeverre de behouden salderingsregeling een negatieve impact heeft op de verkoop van thuisbatterijen.
3. Gevolgen voor de Nederlandse overheid
De salderingsregeling kost de Nederlandse schatkist jaarlijks honderden miljoenen aan gemiste belastinginkomsten. Vooral mensen zonder zonnepanelen betalen daar (deels) de rekening voor. Voor het gat in de begroting is deze beslissing dus geen goed nieuws.
Hoe de druk op het elektriciteitsnet verlichten?
Een ander neveneffect van deze beslissing is dat de druk op de elektriciteitsnetten mogelijk zal toenemen. Door de salderingsregeling zijn zonnepanelen-eigenaars namelijk minder geneigd om hun zelfconsumptie van groene stroom te vergroten. Brancheverenigingen, installateurskoepels, … vragen daarom het volgende aan de overheid:
- grotere investeringen in het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet
- de ontwikkeling en het gebruik van thuisbatterijen en slimme laadpalen meer stimuleren
- meer inzetten op het gebruik van energiemanagementsystemen in woningen