Meer dan 13.000 goedkope leningen voor zonnepanelen in 2023
In 2023 verstrekte het Nationaal Warmtefonds zo’n 13.000 leningen voor zonnepanelen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Bovendien verwacht het Warmtefonds dat het aantal aanvragen in 2024 nog verder zal stijgen. Waar komt die snelle stijging vandaan? En welke andere manieren zijn er om zonnepanelen te financieren in Nederland?
Lees snel verder:
De Energiebespaarlening in een notendop
Hoe kan ik zonnepanelen financieren?
Wat zijn de huidige prijzen voor zonnepanelen?
Waarom stijgt het aantal groene leningen voor zonnepanelen?
Het mag duidelijk zijn: het aantal Energiebespaarleningen voor zonnepanelen zit in de lift. Van ongeveer 7.000 in 2022 naar 13.000 in 2023. Het gemiddelde bedrag van zo’n Energiebespaarlening ligt rond 12.000 euro.
Maar waar komt die grote toename vandaan? Volgens het Nationaal Warmtefonds willen nu ook mensen met minder budget hun woning verduurzamen om energie te besparen. “30% van de woningeigenaars heeft niet het geld voor de verduurzaming van hun woning zonder lening. We bewegen nu meer en meer naar die doelgroep toe”, zegt voorzitter Ernst-Jan Boers.
De Energiebespaarlening in een notendop
Dankzij de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kan je goedkoop geld lenen om je woning te verduurzamen. Het gaat bv. om isolatie en warmtepompen, maar vooral om zonnepanelen. In 2023 zijn 4 op de 10 leningen aangevraagd om zonnepanelen te financieren. Ook interesse in zo’n voordelige lening? Enkele belangrijke elementen op een rijtje:
- Je kan als woningeigenaar 1.000 tot 27.000 euro lenen.
- De rente is 0% als je verzamelinkomen onder 60.000 euro ligt.
- Er is geen leeftijdsbeperking voor het afsluiten van deze lening.
- Je moet eigenaar-bewoner zijn van de te verduurzamen woning.
- Je moet de zonnepanelen laten plaatsen door een erkende installateur.
Hoe kan ik nog zonnepanelen financieren?
Naast de voordelige Energiebespaarlening voor zonnepanelen zijn er natuurlijk nog financiële voordelen voor zo’n aankoop. Om welke zonnepanelen subsidies gaat het dan? Een kort overzicht:
- Salderingsregeling: dankzij deze regeling lever je voordelig groene stroom terug aan het elektriciteitsnet. Je krijgt namelijk net zo veel voor die teruggeleverde stroom als dat je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Let op: de Nederlandse overheid bouwt deze regeling af vanaf 2025. Wil je dus nog profiteren van de salderingsregeling? Kies dan nog dit jaar voor zonnepanelen.
- Btw-nultarief: voor de aankoop van zonnepanelen betaal je in Nederland 0% btw, zowel over de arbeidskosten én materiaalkosten. Bovendien hoef je die btw ook niet langer terug te vragen bij de Belastingdienst. Ook interessant: het is nu zelfs mogelijk om de btw over je thuisaccu volledig terug te krijgen. Een korting van 21% dus.
- Gemeentelijke subsidies: verschillende gemeentes en provincies bieden ook tegemoetkomingen voor zonnepanelen aan. Het gaat bv. om de gemeentelijke Duurzaamheidslening en de Stimuleringsregeling. Vraag er zeker naar bij jouw gemeente.
- Andere tegemoetkomingen: de SDE subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-profit) instellingen. Andere zakelijke subsidies zijn o.a de EIA, VAMIL, KIA, … De SCE subsidie is dan weer in het leven geroepen voor lokale initiatieven op gebied van groene energie.
Benieuwd naar de subsidies voor jouw project? Vraag er zeker naar bij een erkende installateur. Die legt je graag uit hoe jij zo voordelig mogelijk zonnepanelen koopt en financiert. Ontvang gratis advies!
Wat zijn de huidige prijzen voor zonnepanelen?
De financiële tegemoetkomingen maken zonnepanelen erg interessant om in te investeren. Want op termijn verdien je je aankoop sowieso terug, en daarna maak je nog jaren pure winst. En daar stopt het niet… Het afgelopen jaar zijn de prijzen voor zonnepanelen namelijk ook behoorlijk gedaald. Sterker nog, zo’n installatie was nog nooit zo goedkoop als nu. Dat komt door de volgende factoren:
- Veel voorraad in Europa: sinds corona hebben de Europese voorraadmagazijnen een grotere voorraad aan zonnepanelen. Zeker grotere vakbedrijven kunnen hierdoor zonnepanelen goedkoper inkopen, waardoor jij minder betaalt.
- Dalende grondstofprijzen: er is een grotere productie van grondstoffen voor zonnepanelen als polysilicium en wafers. Vroeger was er een tekort, maar dat is niet meer het geval. Het gevolg? Veel lagere prijzen voor dergelijke grondstoffen.
- Verzuurde markt: consumenten waren de afgelopen jaren iets passiever door de lange wachttijden voor zonnepanelen. Daardoor verliep de verkoop van zonnepanelen minder hard dan ervoor. Door die verzuurde markt liggen de kosten voor zonnepanelen nu lager.
Een exacte prijs voor jouw zonnepanelen? Vergelijk dan zeker de offertes van meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kies je gegarandeerd het beste voorstel en profiteer je van een eerlijke prijs. Je kan kosteloos vakmensen vergelijken via de offerteservice van Solvari!