5 redenen waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn
De afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, de invoering van de slimme meter, …: het zijn allemaal maatregelen die een impact hebben op de aankoop van zonnepanelen. Vraag jij je ook af hoe rendabel zonnepanelen anno 2023 nog zijn? Hier ontdek je 5 redenen waarom zonnepanelen nog altijd 1 van de meest interessante investeringen zijn voor elke woningeigenaar!
Waarom zijn zonnepanelen nog rendabel?
De kogel is door de kerk: vanaf 2025 bouwt de Nederlandse overheid de voordelige salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk af. Zijn zonnepanelen dan nog een interessante investering op lange termijn? We kunnen je gelukkig geruststellen: zonnepanelen zijn én blijven rendabel. Hieronder bespreken we de 5 belangrijkste redenen:
- … omdat je je energierekening doeltreffend verlaagt.
- … omdat je nog altijd profiteert van financiële voordelen.
- … omdat zonnepanelen langer meegaan dan ooit.
- … omdat je je groene stroom slim kan gebruiken.
- … omdat je je steentje bijdraagt aan het milieu.
Meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Een erkende installateur legt je graag uit hoeveel jij met je zonnepanelen kan besparen. En dat is niet alles… Zo’n expert verzorgt de installatie ook snel en tot in de puntjes. Ontvang gratis advies van installateurs in je buurt!
1. Zonnepanelen blijven gunstig voor je energierekening
Zonnepanelen zijn nog altijd rendabel, zelfs als je niet kan salderen. Door zelf je groene stroom op te wekken, hoef je namelijk veel minder elektriciteit van het net halen. Met een flink lagere energierekening tot gevolg. Zeker als de kosten voor netstroom stijgen, zoals in het afgelopen jaar. Door die stijgende prijzen bedroeg de terugverdientijd van zonnepanelen op een bepaald moment slechts 2,5 à 4 jaar. Hoeveel jij exact bespaart met jouw (toekomstige) panelen? Dat hangt bv. af van deze factoren:
- Oriëntatie: hoe zuidelijker je panelen georiënteerd zijn, hoe meer ze jaarlijks opbrengen. Zo vangen ze namelijk het meeste zonlicht op.
- Hellingsgraad: de ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 à 38 graden. Bij platte daken kan een installateur die hellingsgraad zelf bepalen met een aluminium frame.
- Schaduw: een installateur doet eerst een schaduwanalyse van je dak. Zo vermijd je eventuele schaduwval op je panelen door bv. andere woningen, bomen, eventuele zonnecollectoren, …
- Onderhoud: het is slim om je zonnepanelen in ieder geval 1x per jaar schoon te maken, idealiter eind maart of begin april. Zo kunnen je panelen nog meer opbrengen als de lente eenmaal aanbreekt.
- …
Advies op maat voor jouw dak? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan met meerdere erkende installateurs in je buurt via onze offerteservice.
2. Je profiteert nog altijd van financiële voordelen
Vanaf 2025 begint de Nederlandse overheid met de afbouw van de salderingsregeling. Het principe? Je kan vanaf dan stelselmatig minder stroom voordelig terugleveren aan het net. Zijn zonnepanelen dan nog wel rendabel? Ja, er zijn namelijk nog steeds andere financiële voordelen waarvan je profiteert als je een zonnepanelen-installatie laat plaatsen:
- Nog 100% salderen tot eind 2024: wil je nog zo lang mogelijk net zoveel terugkrijgen voor je teruggeleverde groene stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom? Laat dan nu zonnepanelen plaatsen. Tot 31 december 2024 kan je nog 100% salderen met je panelen.
- Btw-nultarief: sinds 2023 hoef je geen btw meer terug te vragen via de Belastingdienst als je zonnepanelen laat plaatsen. Je betaalt namelijk 0% btw over je zonnepanelen, zowel op de arbeids- als materiaalkosten.
- Energiebespaarlening: dankzij deze lening kan je goedkoop geld lenen om je zonnepanelen te financieren. Je mag bovendien 100% van het geleende bedrag gebruiken voor deze zonnepanelen-installatie.
- Lokale subsidies: ook gemeentes of provincies bieden duurzaamheids- of stimuleringsregelingen aan om zonnepanelen te financieren.
- …
Benieuwd naar een kostprijs voor jouw installatie? Een installateur komt gratis bij je langs voor advies en een richtprijs op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat!
3. De levensduur van zonnepanelen blijft toenemen
Een relatief korte terugverdientijd én een steeds langere levensduur. Die combinatie zorgt ervoor dat zonnepanelen rendabel blijven. Als je panelen namelijk zijn terugverdiend, profiteer je nog vele jaren van pure winst. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen bedraagt maar liefst 25 à 40 jaar. Hoe lang jouw (toekomstige) panelen meegaan? Dat hangt onder andere af van de volgende factoren:
- Type panelen: kies je voor recente poly- of monokristallijne panelen? Dan mag je rekenen op een levensduur van 25 à 30 jaar. Ga je voor glas-glas panelen? Dan gaan die zelfs nog langer mee, tot wel 40 à 50 jaar.
- Merk: wil je een verminderd rendement in de loop der jaren vermijden? Investeer dan zeker in een kwalitatief zonnepanelen merk als SunPower, Solarwatt, LG Solar, Trina Solar, …
- Vermogensgarantie: vraag zeker naar de vermogensgarantie van de panelen bij je installateur. Dat is 1 van de beste indicatoren voor hun kwaliteit. Krijg je nog een vermogensgarantie van 85% na bv. 25 jaar? Dan weet je dat je goed zit.
- …
BELANGRIJK: vergelijk zeker de voorstellen van meerdere experts in je buurt. Zo kan je verschillende merken, vermogensgaranties, … vergelijken. Ontvang gratis advies op maat!
4. De stroom van zonnepanelen kan je slimmer gebruiken
Door de toekomstige afbouw van de salderingsregeling zal je vanaf 2025 steeds minder stroom voordelig kunnen terugleveren aan het net. Dat betekent niet dat zonnepanelen minder rendabel zullen zijn. Het komt er vooral op aan om meer van je opgewekte stroom te verbruiken in plaats van terug te leveren. En om die groene elektriciteit slimmer te gebruiken, bestaan er steeds meer oplossingen:
- Thuisaccu op maat: in combinatie met een slimme meter is een thuisaccu zeker de investering waard. Die batterij slaat overdag je overtollige groene stroom op, zodat je die ’s avonds en ’s nachts kan gebruiken. Je hoeft pas weer stroom van het net te halen als je accu leeg is.
- Smart Home oplossingen: steeds meer huishoudelijke toestellen beschikken over software rond energiemanagement. Zo kan je je wasmachine, droogtrommel, vaatwasser, … overdag laten draaien in plaats van ’s avonds.
- …
5. Je werkt mee aan een klimaatneutrale toekomst
Zonnepanelen zijn goed voor je portemonnee, maar ook essentieel voor onze planeet. Naast warmtepompen spelen ze namelijk een cruciale rol in de strijd tegen klimaatopwarming. Zonne-energie is 100% groen, terwijl netstroom ook (deels) opgewekt is met fossiele brandstoffen. Denk maar aan de gascentrales. Kortom, hoe meer zonnepanelen, hoe minder CO2 we met z’n allen uitstoten.
Hoe rendabel zijn zonnepanelen? Dat bepaal je ook zelf!
Wil je zeker zijn van een optimaal rendement van je zonnepanelen? Jij hebt zelf die sleutel in handen. Het komt er vooral op aan om de adviezen, zonnepanelen merken, garanties, … van meerdere zonnepanelen-installateurs te vergelijken. Alleen op die manier kan je een weloverwogen keuze maken en profiteren van een kostprijs op maat!
Vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere erkende installateurs? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier: