Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen verdienen zichzelf nog steeds terug

Vanaf 1 januari 2025 bouwt de Nederlandse overheid de salderingsregeling stapsgewijs af. In Vlaanderen besliste de overheid dat de premie voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2024 verdwijnt en werd eerder de terugdraaiende teller afgeschaft. Door dit soort ontwikkelingen ontstaat discussie over de rendabiliteit van zonnepanelen. Toch blijven zonnepanelen ondanks deze veranderingen een zeer rendabele investering. Lees er hier alles over!

Lees snel verder:
Invloed salderingsregeling & digitale meter op terugverdientijd
Bepalende factoren terugverdientijd zonnepanelen
Blijven zonnepanelen ook in 2024 rendabel?

 

 

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in 2023?

Ook eind 2023 bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld maar 7 jaar. De exacte terugverdientijd voor jouw situatie hangt natuurlijk af van diverse factoren. Maar als je rekening houdt met de gemiddelde levensduur die boven de 25 jaar ligt, kan je je zonnepanelen relatief snel terugverdienen en nog genieten van een flinke besparing op je energierekening. Daarom blijft een zonnepanelen-installatie dus nog steeds een interessante en rendabele investering.

 

Invloed salderingsregeling & digitale meter op terugverdientijd

De voorbije maanden was een duidelijke daling merkbaar in het aantal mensen dat zonnepanelen liet plaatsen. Veel mensen twijfelden of zonnepanelen nog rendabel zijn of stelden de aanschaf van zonnepanelen voorlopig uit. Dat heeft vooral te maken met de afbouw van de salderingsregeling in Nederland en de afschaffing van de terugdraaiende teller in België. Toch verdienen zonnepanelen zich nog gemakkelijk en snel terug. Een woordje uitleg!

 

1. Invloed salderingsregeling (NL)

In Nederland geldt voor eigenaars van zonnepanelen de salderingsregeling. Dat wil zeggen dat ze de overtollige stroom van hun zonnepanelen die ze op het net zetten en de stroom die ze van het net nemen met elkaar kunnen verrekenen. In mei 2022 werd echter beslist dat deze salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 zal afgebouwd worden om in 2031 volledig te verdwijnen. Vanaf dan krijgen eigenaars van zonnepanelen enkel nog een terugleververgoeding.

Omdat die vergoeding lager ligt dan de prijs voor afgenomen stroom heeft dit ook een invloed op de terugverdientijd. Volgens Techniek Nederland zal die terugverdientijd na de afbouw van de salderingsregeling 1 à 2 jaar langer zijn. Dat maakt het interessant om nu nog zonnepanelen te plaatsen, aangezien je zo van een kortere terugverdientijd profiteert. Maar zelfs na de volledige afbouw van deze regeling blijven zonnepanelen een investering die je gemakkelijk en ruim terugverdient.

 

2. Invloed digitale meter (BE)

In België werd in 2021 beslist om de terugdraaiende teller af te schaffen. Iedereen die na 1 januari 2021 zonnepanelen liet plaatsen of nog van plan is deze te plaatsen, krijgt een digitale meter. Zonnepaneel eigenaars die hun installatie voor 2021 lieten plaatsen, mogen nog tot 2025 wachten om zo’n meter te plaatsen.

Ook bij het systeem met de digitale meter krijg je een vergoeding voor de stroom die je op het net injecteert. Die ligt echter lager dan de prijs voor afgenomen stroom. Zo bespaar je iets minder, wat een effect heeft op de terugverdientijd van een installatie. Toch bedraagt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ook eind 2023 slechts 7 jaar. Bovendien verdien je je panelen sneller terug als je zoveel mogelijk zelfgeproduceerde stroom verbruikt. Zonnepanelen zijn dus ook rendabel met een digitale meter.

 

zonnepanelen terugverdienen

 

Bepalende factoren terugverdientijd zonnepanelen

Hoe wordt de terugverdientijd van zonnepanelen nu bepaald? Er zijn een aantal factoren die een invloed hebben op deze terugverdienperiode en die je kan gebruiken om jouw terugverdientijd te berekenen:

 

  1. Aankoopprijs: de totale kostprijs voor je zonnepaneel installatie heeft een belangrijke invloed op de terugverdientijd. Het verlaagde btw-tarief kan daarbij voor een kortere terugverdientijd zorgen.
  2. Rendement zonnepanelen: het rendement van je zonnepanelen is afhankelijk van de oriëntatie, de weersomstandigheden, de hellingsgraad… Hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd.
  3. Persoonlijk verbruik: hoe hoger je zelfverbruik, hoe meer je bespaart. Zeker in combinatie met de afbouw van de salderingsregeling en de invoer van de digitale meter. Hoeveel groene stroom je verbruikt, heeft dus ook een invloed op de terugverdientijd.
  4. Elektriciteitsprijzen: hoe hoger de prijs om elektriciteit van het net af te nemen, hoe meer baat je hebt bij het gebruiken van je zelf opgewekte stroom. Zo kan je meer besparen en verdien je je zonnepanelen dus sneller terug.

TIP: laat de exacte terugverdientijd berekenen door een installateur! Deze houdt rekening met alle factoren en berekent de terugverdientijd op basis van jouw persoonlijke situatie. Zo weet je precies hoe rendabel zonnepanelen voor jou zijn. Laat de terugverdientijd berekenen door een expert.

 

Blijven zonnepanelen ook in 2024 rendabel?

Zeker! De kwaliteit van zonnepanelen stijgt, terwijl de prijzen een dalende trend vertonen. De prijs-kwaliteitverhouding van zonnepanelen gaat dus vooruit. Bovendien komen er ook meer en meer manieren om je zelfverbruik te verhogen. Denk maar aan thuisbatterijen, slimme huishoudtoestellen, warmtepompen, elektrische auto’s… Daardoor blijven zonnepanelen ook na 2023 een erg rendabele investering met een snelle terugverdientijd.

Laat nu je zonnepanelen plaatsen! Aangezien de terugverdientijd vandaag erg kort is, wacht je het best niet met het plaatsen van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes aan bij zonnepaneel installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs