Opbrengst zonnepanelen valt tegen: en nu?
Heb je zonnepanelen laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk zeker zijn van een maximale productie aan groene stroom. Zo bespaar je flink op je energiekosten, verdien je je investering snel terug en maak je daarna pure winst. Maar wat als die opbrengst van je zonnepanelen tegenvalt? Daarvoor bestaan meerdere oorzaken, met gelukkig ook telkens een oplossing. We zetten ze op een rij in dit artikel!
Ga snel naar:
OORZAAK 1: vuile zonnepanelen
OORZAAK 2: schaduw op zonnepanelen
OORZAAK 3: defect aan je zonnepanelen
OORZAAK 4: te weinig zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen valt tegen: wat nu?
Het rendement van zonnepanelen verschilt natuurlijk van seizoen tot seizoen en zelfs van dag tot dag. Zo brengen panelen meer op in de lente dan in de zomer omdat ze meer van licht dan van warmte houden. Maar wat als de opbrengst van je zonnepanelen echt onder de verwachtingen blijft? Wat als je op je monitoring app kijkt en niet het aantal kWh aan stroom ziet verschijnen die je mag verwachten? In dat geval kan er meer aan de hand zijn en contacteer je best je installateur!
Welke zonnepanelen opbrengst mag je verwachten? Je komt het in een aantal kliks haarfijn te weten dankzij de opbrengstscan van Solvari!
OORZAAK 1: vuile zonnepanelen
Fijnstof en roetdeeltjes, vogelpoep, mos en algen, …: je zonnepanelen krijgen onvermijdelijk met vuil te maken. En die vervuiling kan de opbrengst van je panelen wel degelijk doen tegenvallen. Door je zonnepanelen jaarlijks te (laten) reinigen, kan je je rendement verbeteren met maar liefst 8 à 12%. Je kan zo’n klus zelf uitvoeren, maar je kan ook een beroep doen op een zonnepanelen installateur:
Zonnepanelen zelf reinigen
Heb je een plat dak? Dan kan je ze eventueel zelf schoonmaken. Om schade te vermijden, investeer je wel best in een complete schoonmaakset (telescoopborstel met waterdoorvoer, zachte borstel, …). Je gebruikt ook best geen hogedrukreiniger en ook bijtende schoonmaakmiddelen zijn uit den boze. Let bovendien op met moeilijk bereikbare stukken en breng jezelf niet in gevaar tijdens het reinigen van je panelen.
Prijs complete schoonmaakset: vanaf 160 euro (incl. btw)
Zonnepanelen laten reinigen
Wil je jezelf niet in gevaar brengen door op je dak te kruipen? En ook permanente schade aan je panelen vermijden? Zeker bij hellende daken schakel je dan beter een professionele firma in voor het reinigen van je zonnepanelen. Zo’n specialist verwijdert eerst grof vuil en gaat dan aan de slag met gezuiverd osmosewater. Zo blijven er geen strepen en zeepresten achter op je panelen.
Prijs zonnepanelen reinigen: 100 à 150 euro (excl. btw, incl. uitvoering)
Vuile zonnepanelen? Schakel een professional in!
In de meeste gevallen is het veiliger en efficiënter om een professional in te schakelen voor het reinigen van je zonnepanelen. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is meer dan voldoende om het rendement van je installatie te verhogen. Bovendien kan zo’n expert je ook meer gericht advies geven over de opbrengst van je panelen.
Op zoek naar een professionele firma actief in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice!
OORZAAK 2: schaduw op zonnepanelen
Schaduw en zonnepanelen, het zijn allerminst vrienden. Daarom voert een erkende installateur doorgaans een schaduwanalyse uit. Bij het legplan houdt hij dan rekening met je schoorsteen, een eventuele dakkapel, omringende bomen en gebouwen, … Liggen de panelen al op je dak en toch is er sprake van schaduw? Dan valt de opbrengst van je zonnepanelen ongetwijfeld tegen. Gelukkig zijn er deze 3 oplossingen:
Plaats meerdere ‘strings’
Strings zijn panelen die in serie geschakeld zijn. Heb je slechts 1 string en liggen 1 of 2 panelen in de schaduw? Dan heeft dat nadelige gevolgen voor de opbrengst van al je panelen. In dat geval is het een goed idee om met meerdere strings te werken. Als 1 string van panelen dan in de schaduw ligt, heeft de andere string daar geen last van.
Kies voor micro-omvormers
Liggen 1 of meerdere van je panelen in de schaduw? Dan kan je ook je centrale omvormer laten vervangen door micro-omvormers per paneel. Een installateur plaatst aan de achterkant van elk paneel een kleine omvormer die het vermogen van dat paneel dekt. Als een paneel dan minder presteert door schaduw, heeft dat geen invloed meer op je andere panelen.
Laat power optimizers plaatsen
Ook power optimizers zijn kleine apparaatjes per paneel. Alleen zetten ze de gelijkstroom niet om in wisselstroom zoals een micro-omvormer. In de plaats optimaliseren ze de prestaties van elk individueel paneel. Zo ga je een lagere opbrengst door schaduw tegen. Let op: bij dit systeem heb je dus wel nog altijd een centrale omvormer nodig.
BELANGRIJK: laat je adviseren door een erkende installateur
Presteren je panelen niet zoals verwacht vanwege schaduwvorming? Vraag dan een erkende installateur om advies. Die analyseert jouw installatie en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor. Dat kan gaan om power optimizers, maar ook om een ander legplan of een switch naar micro-omvormers. Elke situatie is natuurlijk anders en net daarom is het advies van zo’n expert essentieel.
In contact komen met erkende installateurs in je buurt? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend advies vragen aan meerdere vakspecialisten. Start je aanvraag hier!
OORZAAK 3: defect aan je zonnepanelen
Zowel door natuurlijke als menselijke oorzaken kan er schade aan een zonnepaneel ontstaan. Door hotspots (kleine vlekjes op de panelen) kunnen bv. haarscheurtjes ontstaan, met defecte zonnecellen tot gevolg. Daarnaast kan natuurlijk ook je bedrading beschadigd raken, kan er een probleem zijn met je aansluitingen, … Merk je dat de opbrengst van je zonnepanelen tegenvalt in vergelijking met vroeger? Dan grijp je het best als volgt in:
Service na verkoop van je installateur
Op je zonnepanelen zit doorgaans een vermogens- en een productgarantie. Die garantieregeling kan verschillen naargelang het merk van de panelen. Maar het loont dus zeker om bij een vermoeden van een defect je installateur te contacteren. Valt de schade binnen je garantie? Dan helpt dat erkende vakbedrijf je snel en kosteloos uit de nood.
Onderhoudscontract afsluiten
Je kan bij je installateur ook een onderhoudscontract afsluiten. Dan komt die 1 keer per jaar bij je langs om je zonnepanelen schoon te maken én je installatie te checken op mogelijke schade. Dankzij zo’n technische controle kan je eenvoudig defecten voorkomen. Je hebt ook een vast aanspreekpunt bij eventuele vragen of problemen. Let op: de voorwaarden, inbegrepen werkzaamheden, … van zo’n contract kunnen verschillen per installateur. Vergelijken is dus de boodschap!
Vermoed je een defect? Laat je installatie nakijken!
Met een onderhoudscontract voor je zonnepanelen kan je voorkomen in plaats van genezen. Maar wat als het kwaad toch geschied is? Bij een vermoeden van een defect laat je je installatie best zo snel mogelijk checken door een erkende expert.
Je zonnepanelen laten checken? Dan kan je terecht bij 1 van onze erkende zonnepanelen installateurs. Ontvang gratis advies op maat!
OORZAAK 4: te weinig zonnepanelen
Je zonnepanelen opbrengst kan ook tegenvallen door een onvoldoende groot totaalvermogen (in Wattpiek). Heb je bv. te weinig panelen om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken? Of hebben je panelen een te laag individueel piekvermogen? Dan zal je productie aan groene stroom tegenvallen, zeker als je verbruik zou stijgen door investeringen in bv. een laadpaal, warmtepomp, …
Laat extra panelen plaatsen
Wil je je volledige elektriciteitsverbruik dekken met je zonnepanelen? Dan kan je je opbrengst verhogen door simpelweg extra panelen te laten leggen. Een installateur zal je huidige legplan analyseren en bekijken waar je best extra panelen legt en met welk piekvermogen. Hij houdt daarbij vooral rekening met de oriëntatie van de panelen, de hellingsgraad, mogelijke schaduwvorming, …
TIP: vergelijk de adviezen van meerdere installateurs!
Voor je panelen extra laat plaatsen, vergelijk je best de voorstellen van meerdere experts. Waar willen ze de panelen leggen? Hoeveel panelen willen ze leggen met welk vermogen per paneel? Is er een nieuwe omvormer nodig of niet? Om een doordachte keuze te maken, leg je best meerdere adviezen naast elkaar.
Wil je extra panelen leggen? Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs in je buurt!