Top 5 problemen met zonnepanelen
Zijn er problemen met zonnepanelen? En waarom is de kwaliteit van een zonnepaneel voor de lange termijn zo belangrijk? En waarom moet je niet denken dat elk zonnepaneel hetzelfde is. Lees hier een top 5 van problemen met zonnepanelen.
1. Onjuiste prestatiecijfers
Verreweg het meest voorkomend: een paneel dat het opgegeven piekvermogen niet haalt. Dit is vooral van toepassing bij de goedkopere zonnepanelen (bron: Eternal Sun te Delft). Je denkt bij voorbeeld een 280 Wp paneel aan te schaffen, terwijl dit in werkelijkheid niet boven de 260 Wp presteert. Bij een verschil van 4% loop je dan toch veel kilowatturen mis. En het is voor je als consument haast onmogelijk om het piekvermogen te controleren.
2. Luchtbellen of vocht onder het glas of tussen de lagen
Om de productiekosten zo laag mogelijk te houden nemen sommige fabrikanten een te korte tijd voor het lamineren (op elkaar hechten van laagjes glas, zonnecellen, backsheet). Een goede laminatie leidt namelijk tot een vacuüm tussen de lagen. Een te kort en onzorgvuldig proces, kan ongewenste luchtbellen veroorzaken. Dit leidt plaatselijk tot hogere temperaturen, waardoor het rendement afneemt. Hierdoor kan er eveneens vocht onder het glas komen. Het gevolg daarvan is dat er zogenaamde delaminatie ontstaat. Dit betekent dat door de werking van vocht de lagen van elkaar loskomen. Tevens kan dan oxidatie van contacten ontstaan. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat het zonnepaneel zijn rendement verliest of zelfs volledig defect raakt.
3. Hotspots op de zonnecellen
Het is van belang dat je een installateur kiest die uiterst zorgvuldig met de zonnepanelen omgaat. Als een zonnepaneel plaatselijk teveel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de cel ontstaan. Deze beschadigingen zijn de zogenaamde hotspots. Hotspots leiden tot extra weerstand, waardoor een cel lokaal (te) warm wordt. Dit leidt tot problemen omdat het rendement van de zonnepanelen omlaag gaat. Anderzijds kan er vocht binnendringen waardoor oxidatie ontstaat. Het paneel zal een hogere weerstand krijgen en een lagere opbrengst genereren. Uiteindelijk kan dit zelfs tot een defect leiden. Zie ook defecte zonnecellen bij nieuwe zonnepanelen.
4. Verlies door slechte isolatie
Tussen de zonnecellen en het frame van het zonnepaneel kan een potentiaalverschil van meer dan 100 Volt komen te staan. Als de glasplaat vervolgens vochtig is (door regen of condens), ontstaat er tussen de glasplaat en zonnecellen eenzelfde potentiaalverschil. Er ontstaan lekstromen waardoor het rendement wordt verlaagd. Dit komt pas na enkele jaren tot uiting. Het is daarom van belang om een zonnepaneel te kiezen van een fabrikant die al jarenlang op de markt is. Zij kennen immers de eigenschappen van hun zonnepaneel op de lange termijn.
5. Slechte contactverbindingen in junction box
Onder het zonnepaneel bevindt zich de zogenaamde junction box. Dit is een kunststof aansluitkast waarin de bekabeling is bevestigd. Bij een hoge zoninstraling kunnen de contacten en diodes in de junction box behoorlijk heet worden. Het is van belang dat er op elke diode in deze junction box een goed koelelement is gemonteerd. Dit wordt meestal uit aluminium vervaardigd. Een slechte koeling zorgt voor een hoge weerstand en daardoor een lager rendement. Er wordt nog wel eens bespaard op de kwaliteit van de junction box, waardoor er risico op ontstaan van vlambogen bestaat en het geheel zodoende brandgevaarlijk wordt.