Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PV panelen

PV panelen is eigenlijk de technische benaming voor zonnepanelen, die door middel van zonlicht stroom opwekken. Met PV panelen kan je je energiekosten flink wat drukken en geniet je van zelfopgewekte groene stroom. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten PV panelen, de mogelijke PV systemen, de werking ervan, de opbrengst, de kosten en de mogelijke valkuilen.

Ga snel naar:
Soorten PV panelen
Werking PV panelen
Opbrengst & kosten
Valkuilen PV panelen kopen
PV panelen plat vs. hellend dak
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Wat zijn PV panelen?

PV panelen is een andere benaming voor zonnepanelen. PV is de afkorting van ‘Photo Voltaic’.  ‘Photo’ staat hier voor licht en ‘voltaic’ staat hier voor stroom. In het Nederlands wordt ook wel gesproken over fotovoltaïsche panelen. Buiten een andere benaming is er verder geen verschil tussen PV panelen en zonnepanelen. Beiden zetten zonlicht om in bruikbare stroom.

Interesse in PV panelen? Via onze offerteservice kom je in contact met erkende installateurs die je verder kunnen informeren en adviseren. Vind een erkende PV paneelinstallateur in jouw buurt.

PV panelen dak

 

Soorten PV panelen

Doorgaans onderscheiden we 4 soorten PV panelen met elk hun eigen eigenschappen. We zetten ze hieronder kort op een rijtje:

 

1. Monokristallijne panelen

Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van één kristal. Deze zonnepanelen zijn erg populair vanwege hun vele voordelen. Zo hebben ze een hoog rendement en werken ze ook goed bij bewolking. Hierdoor zijn monokristallijne zonnepanelen erg geschikt voor daken met kleine oppervlaktes. Daarnaast zijn ze meestal zwart en hebben ze een strakke en moderne uitstraling.

 

2. Glas-glas panelen

Glas-glas PV panelen komen steeds vaker voor en bestaan uit zonnecellen met aan de voor- en achterkant een laag gehard glas. Daardoor worden de zonnecellen beter beschermd en gaan ze langer mee. Glas-glas zonnepanelen hebben veel voordelen: ze hebben een hogere opbrengst dan andere soorten PV panelen,  ze hebben een erg lange levensduur, ze degraderen trager en zien er strak uit. Ze zijn daarentegen wel iets duurder en moeilijker te plaatsen.

 

3. Polykristallijne panelen

Polykristallijne zonnepanelen staan bekend om hun diepblauwe kleur en werden vooral vroeger veel verkocht. Tegenwoordig wordt dit type zonnepanelen echter nog amper geplaatst. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, maar hebben wel een lager rendement. Daardoor heb je bij deze soort PV panelen meer oppervlakte nodig voor hetzelfde rendement.

 

4. Dunne film panelen

Dunne film PV panelen worden door hun lage rendement tegenwoordig bijna niet meer geplaatst. In deze panelen zitten geen kristallen, waardoor ze buigzaam zijn en je ze ook op gebogen oppervlaktes kan plaatsen. Ze zijn ook de goedkoopste soort panelen en hebben een strakke, zwarte look. Door hun laag rendement, korte levensduur en snellere degradatie zijn ze vandaag dus echter niet populair.

 

Kies ook tussen een netgekoppeld of een ‘off grid’ PV systeem!

Naast de verschillende soorten PV panelen, maken we ook een onderscheid tussen twee PV systemen. PV systemen worden over het algemeen aangesloten op het net. Als de zonnepanelen geen stroom opwekken, betrek je stroom van het net. Wanneer het zonnig is en er minder verbruik is dan de opwekking, lever je terug aan het net.

Naast deze netgekoppelde systemen kan je ook kiezen voor ‘off grid’ systemen. Off grid systemen werken los van het net. Ze gebruiken een accu waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen. Daarom worden ze vaak gebruikt voor de wat kleinere toepassingen zoals een caravan, boot of tuinhuisje.

Wat is de beste keuze? Een installateur kan je op maat adviseren over het beste systeem en de beste soort PV panelen voor jouw woning of gebouw. Ontvang advies op maat.

 

Werking PV panelen

Hoe wekt een PV installatie nu bruikbare stroom op? We leggen de werking ervan hieronder kort uit:

  1. Zonnepanelen vangen zonlicht op: de zonnecellen in de PV panelen vangen zonlicht op, waardoor er een soort beweging en spanning binnen het paneel ontstaat. Die spanning zorgt voor zonne-energie.
  2. Omvormer zet de stroom om: de stroom die de zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Deze wordt nadien door de omvormer omgezet in wisselstroom, die je kan gebruiken voor je elektrische apparaten.
  3. Stroom bij- of afleveren: gebruik je minder stroom dan dat je zonnepanelen opwekken? Dan lever je stroom terug aan het net. Heb je juist meer stroom nodig dan je zonnepanelen leveren? Dan kan je nog stroom van het net afnemen. Een alternatief hiervoor is een thuisbatterij, waar je overtollige stroom kan opslaan om deze later te gebruiken.

 

PV zonnepanelen

PV panelen prijs & opbrengst

De kosten voor PV panelen bedragen gemiddeld € 1,1 à 1,7 per Wattpiek (Wp). Voor een volledige installatie met 10 zonnepanelen van 450 Wp komt dat gemiddeld neer op € 4.500 à 6.500 (excl. btw en incl. plaatsing).

De exacte kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Zo geldt bv. hoe hoger de capaciteit van een paneel, hoe hoger ook de kosten. Daarnaast hebben ook het merk van je zonnepanelen, het type panelen, de omvormer, het aantal PV panelen, de installatiekosten… een invloed op de totale kostprijs.

PV panelen verdienen zichzelf echter vrij snel terug dankzij hun opbrengst. 1 Wattpiek levert over een heel jaar ongeveer 0,85 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit. Een PV paneel heeft een capaciteit tussen 400 en 450 Wattpiek. Dat betekent dat er ongeveer 10 tot 14 PV panelen nodig zijn om het verbruik van een gemiddeld huishouden te kunnen opwekken. Die brengen samen ongeveer 3.400 (400 x 10 x 0,85) à 5.355 (450 x 14 x 0,85) kWh op. De terugverdientijd van zo’n installatie bedraagt dan rond de 5 à 8 jaar.

Wil je graag de exacte prijs en opbrengst van PV panelen weten? Een installateur informeert je uitgebreid en berekent de terugverdientijd en opbrengst op basis van jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van installateurs.

 

Valkuilen PV panelen kopen

Wanneer je PV panelen wil kopen, zijn er aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden om de beste keuze te maken. We sommen ze hieronder op:

  1. Hou rekening met de afmetingen van PV panelen

    Bij de aankoop van PV panelen hou je best rekening met de afmetingen. Er zijn panelen met standaard afmetingen van 165 x 99 cm. Daarnaast zijn er ook nog kleinere zonnepanelen van 158 x21 cm en grotere zonnepanelen van 195 x 99 cm. Denk dus na over welke zonnepanelen je best kiest voor de oppervlakte van jouw dak.

  2. Kies het juiste vermogen voor je zonnepanelen

    Het vermogen van een PV paneel geeft de hoeveelheid stroom aan die het paneel kan opwekken in ideale omstandigheden. Dat vermogen moet goed afgestemd zijn op je eigen situatie. Heb je bv. een kleiner dakoppervlak of is de oriëntatie van je dak niet ideaal? Dan is het belangrijk om zonnepanelen met een voldoende hoog vermogen te kopen om aan je elektriciteitsvoorzieningen te voldoen.

  3. Plaats het juiste aantal PV panelen

    Hoeveel panelen je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren zoals je energieverbruik, de oppervlakte van je dak, het vermogen van de PV panelen, de afmetingen… Daarom maak je op voorhand best een legplan voor je zonnepanelen, zodat je zeker bent dat je het juiste aantal panelen kiest met het correcte vermogen.

  4. Let op het rendement van de PV zonnepanelen

    Tot slot hou je best ook rekening met het rendement van een zonnepaneel. Gemiddeld ligt dat rendement tussen 15 en 22%, wat betekent dat 15 à 22% van het opgevangen zonlicht in elektriciteit kan omgezet worden. Het exacte rendement is echter afhankelijk van o.a. het aantal zonuren, het merk van een zonnepaneel, het type PV-panelen…

Wil je zeker zijn van de beste keuze? Een installateur houdt rekening met alle aandachtspunten en zorgt voor een optimale plaatsing van je zonnepanelen. Vergelijk offertes van installateurs.

 

PV panelen plat dak vs. hellend dak

Wil je je PV-installatie op een plat dak plaatsen? Of heb je een hellend dak? We zetten nog enkele belangrijke aandachtspunten op een rij voor de plaatsing van PV panelen op een hellend vs. een plat dak:

 

PV panelen plat dak

Wil je PV panelen op een plat dak plaatsen?  Hou dan zeker rekening met deze aandachtspunten:

  • Hellingshoek: de optimale hellingshoek voor PV panelen is 35 graden. Bij een plat dak kan je deze meestal zelf bepalen en kan je dus de beste hellingshoek kiezen met de hoogste opbrengst.
  • Afstand tussen panelen: op een plat dak worden zonnepanelen meestal in rijen achter elkaar geplaatst. Tussen die rijen moet voldoende afstand zijn om schaduwinval te vermijden.
  • Afstand tot dakrand: PV panelen op een plat dak moeten op een bepaalde afstand van de dakrand staan, om schade door slechte weersomstandigheden te vermijden. Dit noemen we de no-go zone.
  • Richting: ook de richting van de zonnepanelen is belangrijk voor het rendement. Een oriëntatie naar het zuiden is daarbij de beste optie. Op een plat dak is dit meestal ook gemakkelijk te realiseren.
  • Ballast: PV panelen op een plat dak hebben altijd ballast nodig. Dat is een verzwaring dat ervoor zorgt dat de panelen op hun plaats blijven. De benodigde hoeveelheid ballast hangt vooral af van de hoogte van het dak, de windzone, de hellingshoek en het montagesysteem.
  • Schaduwinval: zorg er ook zeker voor dat er niet te veel schaduw op je zonnepanelen kan vallen, door bv. schoorstenen, bomen, andere zonnepanelen… Dat heeft uiteraard ook een effect op de opbrengst.

 

PV panelen hellend dak

Ook bij de plaatsing van zonnepanelen op een hellend of schuin dak, moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals:

  • Bevestigingsmateriaal: zonnepanelen kunnen op verschillende manieren op je dak bevestigd worden. De keuze zal vooral afhangen van je dakbedekking.
  • Hellingshoek: bij een schuin dak is de hellingshoek van je zonnepanelen meestal de hellingshoek van je dak. Ga dus op voorhand zeker na dat de hellingshoek optimaal is om voldoende rendement uit je PV panelen te kunnen halen.
  • Oriëntatie: ook bij hellende daken is de juiste oriëntatie belangrijk voor het rendement van je zonnepanelen. Een oriëntatie naar het zuiden is het beste, maar ook met een zuidwest of een oostzuid oriëntatie kunnen je panelen efficiënt werken.

 

Zeker zijn van de beste keuze? Schakel een installateur in!

Er zijn dus heel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je PV panelen wil plaatsen. Daarom is het aangewezen om hier steeds een erkende installateur voor in te schakelen. Deze houdt rekening met alle factoren en kan je advies op maat geven over het geschikte aantal zonnepanelen, het vermogen, de plaatsing op je dak… Kom in contact met installateurs in de buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs