Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Top 10, wat leveranciers je niet vertellen

Welkom in het oerwoud van zonnepanelen. Zie je bij jouw zoektocht naar zonnepanelen ook door de bomen  het bos niet meer?  Dat is begrijpelijk, want er wordt je van alles wijsgemaakt.  Er zijn hele goede installateurs, maar ook slechte. Let wel: goedkoop is duurkoop. Vooral in deze markt.

 

Top 10 wat leveranciers je NIET vertellen:

1. Dat het kolder is om zomaar een ‘zonnepanelen-pakket’ aan te schaffen

Bij veel aanbieders zie je het heel veel: ‘bestel direct zonnepanelen-pakket X’. Daarbij koop je dus een pakket dat bestaat uit zonnepanelen, een bepaalde omvormer en bevestigingsmateriaal. Klinkt eenvoudig, maar pas op! De combinatie zonnepanelen en omvormer is volledig afhankelijk van de situatie (hellingshoek, oriëntatie, schaduw).  Er moet echt eerst een berekening worden gemaakt voordat een pakket kan worden samengesteld.

 

2. Dat goedkoop vóóral in deze markt vaak duurkoop is

Het is voor een leverancier niet zo moeilijk om de goedkoopste producten aan te bieden om een deal te sluiten: Low budget zonnepanelen, een dito omvormer en een bevestiging die snel op jouw dak wordt geklikt. Van buitenaf zal het er mooi uitzien, maar schijn bedriegt.  Baseer jouw keuze nooit alleen op prijs! Je doet een investering voor wellicht 25 jaar. Uw investering in kwaliteit wordt op den duur echt beloond. Lees onze top 5 problemen met zonnepanelen.

 

3. Dat de fabrieksgarantie een schijngarantie kan zijn.

De meeste installateurs geven 2 jaar garantie op de installatie, 5 of  jaar fabrieksgarantie op de omvormer en 10 jaar op de zonnepanelen. Maar wat als je bijvoorbeeld een Chinees merk hebt gekocht?

De meeste Chinese fabrikanten hebben geen onderneming in Europa. Enig idee wat de fabrieksgarantie dan waard is? Als jouw installateur niet goedwillend is zal je je moeten richten tot het Chinese bedrijf. Vooral voor omvormers is dit een belangrijk issue, die zijn namelijk het meest kwetsbaar. Lees hier de details over garantie zonnepanelen en omvormers. Maar het zal altijd lastig zijn om merken te beoordelen. Want ook Europese merken zijn onlangs failliet gegaan. Dan is het belangrijk dat je een stabiele installateur hebt.

 

4. Dat de salderingsregeling in deze vorm gaat verdwijnen

Op dit moment krijg je voor de teruglevering van stroom nog hetzelfde terug als dat je betaalt voor de afname van stroom. De Nederlandse overheid wou die zogenaamde salderingsregeling afbouwen vanaf 2025, maar dat gaat (voorlopig) niet door. De Eerste Kamer heeft dat wetsvoorstel weggestemd.

BELANGRIJK: ook in de toekomst kan je met zonnepanelen dus erg voordelig stroom blijven terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zo verdien je je installatie nog sneller terug.

 

5. Dat je beter jouw oude stroommeter kan gebruiken

De meeste installateurs vertellen je het verhaal dat je bij het plaatsen van zonnepanelen jouw analoge meter in de meterkast beter kan vervangen door de slimme meter, want dan kan je precies jouw teruglevering inzien. Maar die slimme meter gaat jou naar alle waarschijnlijkheid geld kosten als de salderingsregeling mogelijkerwijs versoberd gaat worden. Niet doen dus, kijk eerst of je jouw oude meter niet beter kan behouden.

zonnepanelen schoonmaken

 

6. Dat de zonnepanelen echt niet geheel zelfreinigend zijn

Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat je rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou je misschien kunnen besluiten om af te zien van de investering.  Als je jouw zonnepanelen niet schoonmaakt ga je na een jaar 3% aan opbrengst missen. Dat is niet veel, maar als het vuil zich ophoopt neemt dit nog meer toe. Lees onze 8 tips ‘schoonmaken zonnepanelen’.

 

7. Dat aarding van zonnepanelen echt wel nodig is

Het aarden van zonnepanelen is niet verplicht. Maar het aarden van de metalen constructies is wel verplicht. Niet alle installateurs houden zich hier netjes aan. Informeer bij de installateur goed hoe zij met aarding omgaan. Lees hier alles over aarden zonnepanelen.

zonnepanelen plaatsen

 

8. Dat je voorzichtig moet zijn met vooruitbetalingen

Ondanks de grote vraag naar zonnepanelen is er een enorme concurrentie. Dit heeft tot prijsdruk geleid en lage marges voor de gehele keten van fabrikanten tot leveranciers. Dat heeft er helaas toe geleid dat afgelopen jaar een aantal aanbieders is omgevallen. Als je zonnepanelen gaat kopen, wees voorzichtig met vooruitbetalingen. Want bij faillissement van jouw leverancier bent je echt jouw geld kwijt.

 

9. Dat het plaatsen van zonnepanelen in bepaalde situaties onverstandig kan zijn

Zonnepanelen zijn prachtige producten. Maar je moet je realiseren dat zonnepanelen niet in alle situaties geschikt zijn. Hier een paar richtlijnen die je helpen om jouw eigen keuze te maken:

  • Plaats alleen zonnepanelen tussen het oosten en het westen in zuidelijke richting. Indicatie: zonnepanelen die op het westen staan leveren circa 16% minder vermogen dan zonnepanelen die op het zuiden staan.
  • Plaats alleen zonnepanelen indien er beperkte schaduw is. Want schaduw is funest voor jouw opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen direct zonlicht en schaduw is soms wel een factor 8.

 

10. Dat je altijd moet vragen naar klantenbeoordelingen

Als een leverancier niet in staat is om klantenbeoordelingen aan je te overhandigen dan moet je jezelf afvragen of je bij de juiste partij zit. Er zijn tegenwoordig voldoende leveranciers met ruimschootse ervaring. Kijk goed op hun website wat andere klanten over de leverancier te vertellen hebben.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs