Zonnepanelen montagesysteem
Hoe een installateur je zonnepanelen het beste plaatst, hangt af van het type dak. Hellende en platte daken vereisen namelijk een specifieke aanpak. Bij een slechte montage riskeer je dat je zonnepanelen niet bestand zijn tegen bepaalde weersomstandigheden. Daarom is het belangrijk om te weten welk zonnepanelen montagesysteem geschikt is voor jouw dak. Ontdek in dit artikel de verschillende opties!
Zonnepanelen montage systeem: 2 opties
OPTIE 1: montagesysteem zonnepanelen voor schuin dak
OPTIE 2: montagesysteem zonnepanelen voor plat dak
FAQ: enkele veelgestelde vragenNog niet zeker welk montagesysteem geschikt is voor jouw dak? Dan kan je advies vragen aan een van onze erkende experts. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met vakmensen in je buurt!
OPTIE 1: zonnepanelen montagesysteem voor schuin dak
Voor zonnepanelen op een schuin dak bestaan er 2 zonnepanelen montagesystemen: geschroefde montage of een kliksysteem. Hieronder vind je meer informatie over beide opties!
SYSTEEM 1: geschroefde montage
Bij de geschroefde montage schroeft een installateur dakhaken met lange schroeven in de dakconstructie vast. Een professional kan er ook voor kiezen om dunne stroken multiplex in de gordingen onder de dakpan te plaatsen. In dat geval brengt die de dakhaken op deze strook multiplex aan. Vervolgens bevestigt de installateur de montagerails waar de zonnepanelen op komen te liggen op de dakhaken.
Voor- en nadelen geschroefde montage
- Versteviging: het systeem met geschroefde montage biedt veel stevigheid. Door de strook multiplex is de dakconstructie extra verstevigd. Laat je de installatie uitvoeren door een professional? Dan weet je zeker dat je zonnepanelen montagesysteem een optimale levensduur zal hebben.
- Krachtverdeling: door de strook multiplex aan te brengen, kan de installateur het gewicht van de zonnepanelen-installatie goed verdelen over het dak. Op die manier ligt er minder druk op de dakpannen en de gehele dakconstructie.
- Stormbestendig: omdat het systeem van de geschroefde montage stevig is, kan de constructie zeker tegen een stootje. Extreme weersomstandigheden zoals stormen zullen er niet voor zorgen dat je zonnepanelen plots met de wind wegwaaien.
- Duurder: een geschroefde montage vergt meer werk en neemt dus meer tijd in beslag dan andere montagesystemen. Om die reden liggen de arbeidskosten hoger en betaal je dus ook meer voor de volledige installatie met geschroefde montage.
SYSTEEM 2: kliksysteem
Een tweede optie om zonnepanelen te monteren op een schuin dak is een kliksysteem. Bij deze methode klemt een installateur de dakhaken om de dakpan en panlat. Dat gebeurt met innovatieve bevestigingselementen, waardoor de specialist niet veel hoeft te schroeven.
Voor- en nadelen kliksysteem
- Snel: een montage met kliksysteem is veel sneller dan een geschroefde montage. Dat komt omdat een installateur bij een kliksysteem de dakhaken niet hoeft vast te schroeven. Daarnaast hoeft die ook weinig dakpannen te verschuiven en verloopt de installatie dus snel.
- Goedkoper: omdat de installatie minder tijd vergt, heeft de installateur minder arbeidsuren nodig. Daarom komt dit montagesysteem goedkoper uit dan het systeem met een geschroefde montage.
- Spanning: omdat de installateur geen extra constructie nodig heeft, verloopt de montage snel. Maar dat is ook een nadeel, want daardoor komt er met het kliksysteem nogal wat spanning te staan op de panlatten en de dakpannen. Dat kan voor problemen zorgen bij oude daken of oude dakpannen.
- Niet geschikt voor alle hellende daken: net door die spanning is een kliksysteem niet geschikt voor alle daken. Om die reden is het belangrijk dat een erkende installateur eerst je dak controleert en nagaat of deze het systeem kan dragen.
OPTIE 2: zonnepanelen montagesysteem voor plat dak
Voor een optimale opbrengst liggen zonnepanelen idealiter schuin. Daarom plaatsen installateurs een extra aluminium frame op platte daken om een helling te creëren. Een open opstelling met een frame is vaak goedkoper, maar vergt echter extra ballast voor de opwaartse druk. Een gesloten opstelling met bv. plastic bakken is dan weer ietsje duurder, maar hiervoor heb je geen extra ballast nodig.
Aandachtspunten zonnepanelen op plat dak
- Helling: de ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Maar bij die hellingshoek is er mogelijk meer schaduwvorming op de volgende rij zonnepanelen. Een installateur houdt hier rekening mee. Hij zorgt ervoor dat je panelen de meest optimale hellingsgraad hebben voor een maximale productie.
- Schaduw: hoe meer schaduwvorming op je zonnepanelen, hoe meer rendementsverlies. Daarom doet een erkende installateur altijd eerst een schaduwanalyse van je plat dak. Zo vermijdt hij mogelijke schaduwval op je panelen. Is schaduw op 1 of meer van je panelen niet te vermijden? Dan bestaan er ook nog oplossingen als power optimizers.
- Ballast: ballast bij zonnepanelen op een plat dak is nodig om je installatie te verzwaren. Hoeveel ballast je nodig hebt, hangt af van de constructie, de hoogte van het dak en de windzone. Het is dus aangeraden een professional in te schakelen die de hoeveelheid benodigde ballast exact kan berekenen.
- Dakbelasting: vergeet niet dat je dak een maximale belasting heeft. Een zonnepanelen-installatie kan wel 10 tot 20 kg per m² wegen. Met ballast kom je dan uit op 20 à 50 kg per m². Controleer zeker of je dak dit aankan en of er een extra versteviging van je dakconstructie nodig is om de installatie te dragen.
Wat is het beste montagesysteem voor zonnepanelen?
Wat het beste zonnepanelen montagesysteem is, hangt in de eerste plaats af van jouw daktype. Daarnaast speelt ook een persoonlijke voorkeur en budget mee in de keuze voor een montagesysteem. Om zeker te zijn dat je de juiste keuze maakt, laat je eerst een specialist over de vloer komen. Zo maak je een bewuste keuze.
Op zoek naar een expert om te bepalen welk montagesysteem in jouw geval het beste is? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met erkende installateurs via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!
FAQ: enkele veelgestelde vragen
Bestaan er nog andere montagesystemen? Hoe weet ik welk systeem het beste bij mijn daktype past? Je kan met je al vragen steeds terecht bij onze vakmensen. Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
-
Welk montagesysteem voor zonnepanelen gebruik ik voor golfplaten?Ook op een dak met golfplaten kan je zonnepanelen installeren. Met behulp van schroeven bevestigt een installateur de montagerails voor de zonnepanelen direct op de golfplaat in de gording. De schroeven zijn gemaakt van roestvrijstaal en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. -
Bestaat er ook een ballastvrij montagesysteem voor zonnepanelen?Een ballastvrij systeem voor zonnepanelen is mogelijk. Dan bevestigt een professional het installatieframe aan de dakconstructie met kantelankers en stokschroeven. Daardoor is het montagesysteem bestand tegen hoge druk, trek- en zuigkracht.
-
Welk montagesysteem gebruik ik best voor zonnepanelen op de grond?Een zonnepanelen-installatie op de grond is meestal duurder dan op een hellend dak. Dat komt omdat een professional een constructie onder de zonnepanelen moet plaatsen om ze hellend te maken. Deze constructie heeft een (betonnen) fundering nodig zodat de installatie stevig vast zit. Let wel op: bij een zonnepanelen installatie op de grond is een stedenbouwkundige vergunning soms verplicht.